Jablčný ocot a chudnutie – Keď všetkého veľa škodí

27.4. 2019 Matej Leščinský 241x

Čo je vlastne jablčný ocot?

Jablčný ocot sa vyrába kvasením čerstvých, rozdrvených jabĺk v nádržiach – podobne ako je to pri výrobe alkoholu. Potom, čo sa cukry z jabĺk premenia na alkohol, pridajú sa do zmesi baktérie, ktoré skvasia alkohol na kyselinu octovú. Keďže je jablčný ocot vyrobený z jabĺk, bude mať automaticky vyšší obsah vitamínov ako iné typy octov. A čo jablčný ocot a chudnutie?

Ak sa vám článok nechce čítať, môžete si ho vypočuť ako podcast

Konzumácia jablčného octu môže byť prospešná pre chudnutie aj detoxikáciu

Detoxikačný plán s jablčným octom zahŕňa jedlá a nápoje, ktoré majú pomáhať podporovať proces prirodzenej detoxikácie tela a úbytok na váhe. Pri detoxikácii jablčným octom pijete detoxikačný nápoj pravidelne počas určitého časového obdobia – niekoľko dní až mesiac, niekedy aj dlhšie. Mnoho ľudí sa rozhodne konzumovať nápoj z jablčného octu až trikrát denne.

Základný detoxikačný nápoj z jablčného octu obsahuje:

  • 2 polievkové lyžice neriedeného jablčného octu
  • približne 2-2,5 dcl vody
  • 1-2 polievkové lyžice sladidla – medu alebo javorového sirupu.

V podstate ide o kombináciu jablčného octu s rôznymi koreninami a šťavami. Existuje niekoľko variácií tohto nápoja, niektoré zahŕňajú aj citrónovú šťavu alebo kajenské korenie.

Hoci konzumácia menších množstiev jablčného octu môže byť prospešná, pretože jablčný ocot má niekoľko benefitov, konzumácia príliš veľkého množstva jablčného octu môže spôsobovať nežiaduce účinky. Ako sa hovorí, všetkého veľa škodí a v prípade jablčného octu to platí dvojnásobne. Človek má väčšiu pravdepodobnosť výskytu nežiaducich vedľajších účinkov, ak pravidelne konzumuje väčšie množstvá neriedeného jablčného octu.

 

Nadmerná konzumácia jablčného octu môže však priniesť aj nežiadúce účinky

Oslabená zubná sklovina

Jablčný ocot, rovnako ako každý iný ocot, je kyslý a konzumácia príliš veľa kyslých potravín a nápojov môže časom oslabiť zubnú sklovinu, čo môže viesť až k vzniku zubného kazu. Spočiatku si ľudia nemusia uvedomovať, že ich zubná sklovina je poškodená. Keď sa ale poškodenie zhorší, zuby začnú byť bolestivé a stanú sa citlivé na sladké potraviny a na teplú alebo studenú teplotu. Riziko zubného kazu je najvyššie, keď človek pravidelne konzumuje neriedený jablčný ocot.

Mohlo by vás zaujímať:  Psyllium - objavte lacný prírodný produkt na chudnutie

Nízke hladiny draslíka

Boli zaznamenané aj prípady, kedy jablčný ocot spôsobil nízke hladiny draslíka. Osoby s miernou hypokaliémiou (nízke hladiny draslíka) nemusia mať žiadne príznaky, avšak závažnejšia hypokaliémia môže spôsobovať napríklad svalovú slabosť.

Tráviace ťažkosti

Výskumy ukazujú, že jablčný ocot pomáha spomaliť rýchlosť akou potraviny opúšťajú žalúdok, čo môže potlačiť chuť do jedla, pretože človek bude dlhšie pociťovať pocity plnosti.

Udržiavanie potravy v žalúdku však môže spôsobiť aj nežiaduce vedľajšie účinky. V dôsledku toho môže jablčný ocot spôsobovať pocity nevoľnosti a poruchy trávenia. Pitie neriedeného jablčného octu môže, v dôsledku kyslosti, zhoršiť príznaky u ľudí s tráviacimi problémami, napríklad reflux*.

Refluxná choroba pažeráka, odbornejšie gastroezofágová refluxová choroba. Základným prejavom refluxnej choroby pažeráka je „pálenie záhy“. Keďže ide o prechod kyslého obsahu žalúdka do pažeráka, objavuje sa najmä po jedle. Reflux spoznáte podľa pálivej bolesti za hrudnou kosťou, zväčša v jej dolných častiach. Táto bolesť môže prechádzať až do oblasti žalúdka. Trvá obvykle niekoľko minút, niekedy hodín, no niekedy aj dní. Viac sa o tejto chorobe dozviete na stránke združenia Slovenský pacient.

Reakcia s liekmi

Jablčný ocot môže ovplyvňovať a ľahko reagovať s niektorými liekmi. Vzhľadom na to, že jablčný ocot má priamy vplyv na hladinu inzulínu a hladinu cukru v krvi, môže byť jeho konzumácia riziková pri užívaní s liekmi na krvný tlak alebo liekmi na cukrovku.

Jablčný ocot a chudnutie

Fotografia: 5second | 123rf.com

Záver: V prípade jablčného octu platí, že všetkého veľa škodí

Aj keď mnoho ľudí tvrdí, že konzumácia jablčného octu im pomohla schudnúť, určite by nemal byť vnímaný ako zázračný prostriedok na chudnutie. Rovnako ako všetky nárazové diéty, teda diéty kedy z jedálnička vylúčite alebo pridáte na určitý čas niektoré potraviny, aj pri diéte s jablčným octom dosiahnete dočasný úbytok hmotnosti spôsobený väčšinou len znížením hmotnosti vody v tele.

Jablčný ocot určite nevyhadzujte zo svojho jedálnička, ale ak chcete znížiť riziko možných vedľajších účinkov znížte množstvo konzumovaného jablčného octu, rieďte jablčný ocot vodou a používajte ho najmä v dresingoch, ktorými dochutíte šaláty.

Mohlo by vás zaujímať:  7 rád ako schudnúť z brucha a získať pekné ploché bruško

Náš tip na nákup

Nechceme vás nudiť bežnou fľaštičkou s jablčným octom, tých je len na Heureka toľko, že naozaj ťažko niektorý z nich vybrať. Ale nech sa páči, môžete sa presvedčiť.

 

Tak sme skúsili nájsť niečo zaujímavejšie. A našli sme pre vás tento zaujímavý produkt. Kombinácia Fucus riasy s jablčným octom je určená najmä na redukciu váhy. Okrem toho napomáha prečisteniu organizmu, zlepšeniu trávenia, zvýšeniu pocitu sýtosti a zlepšeniu funkcie štítnej žľazy.

Fukus riasa + jablčný ocot

Fukus riasa + jablčný ocot

  • Účinné pri redukcii váhy 
  • Napomáha udržiavať stálu hmotnosť
  • Potláča chuť do jedla a zvyšuje pocit sýtosti
  • Zlepšuje mikroflóru tráviaceho traktu
  • Účinné pri nepravidelnej stolici
  • Detoxikuje organizmus
  • Podporuje a zlepšuje trávenie
  • Prispieva k normálnej funkcii tráviaceho traktu
  • Napomáha znižovať a udržiavať zdravú hladinu cholesterolu v krvi
  • Účinná pri liečbe miernejších porúch štítnej žľazy
  • Znižuje riziko aterosklerózy

 

Autor článku
Autor článku
Matej Leščinský

Matej Leščinský je skúsený tréner a výživový poradca. V oblasti cvičenia a zdravej životosprávy sa pohybuje už skoro 15 rokov. Venuje sa klientom online aj offline, a to so skvelými výsledkami. Vyskúšal si aj súťažné pódium.

Matej je autor mnohých publikácií a programov na chudnutie či naberanie svalstva a zakladateľ magazínu akozhodiť.sk o zdravom životnom štýle a vášnivý rybár.

akozhodiť.sk | skolaobjemu.eu

Prehlásenie
* Organizmus každého človeka je iný a reaguje inak. Jednotlivé výsledky sa môžu navzájom líšiť a nie je možné ich považovať za zaručené. Web schudnihravo.sk má informatívny charakter a v žiadnom prípade nemôže slúžiť ako medicínsky zdroj. Prevádzkovateľ stránky nepreberá zodpovednosť za nesprávnu interperáciu obsahu stránky, za kvalitu výrobkov a služieb, ani za odporúčania tretích strán týkajúce sa ich kúpy. Podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 z 20. decembra 2006 o výživových a zdravotných tvrdeniach o potravinách, žiadna z informácií uvedených na stránke www.schudnihravo.sk nie je a nesmie byť považovaná za výživové a zdravotné tvrdenie. Všetky informácie majú len informatívny charakter. Na tejto stránke sa nachádzajú komerčné odkazy.

Prípravky na chudnutie, ako aj všetky ostatné doplnky výživy nenahrádzajú lieky! V prípade akýchkoľvek pochybností alebo zdravotných problémov sa poraďte so svojim odborným lekárom.