Ako pripraviť ovsené vločky na raňajky?
Ovsené vločky sa tešia celosvetovej popularite predovšetkým vďaka svojim nutričným hodnotám a vitamínom či minerálom, ktoré obsahujú. Okrem toho, že majú blahodarné účinky na ľudský organizmus, predstavujú aj vhodnú alternatívu na prvé jedlo dňa. Ideálnym spôsobom, ako pripraviť ovsené vločky na raňajky, je ovsená kaša.
Čo obsahujú?
Sú známe najmä kvôli vysokému obsahu bielkovín a sacharidov, čomu sa poteší veľká skupina športovcov. To však nie je ani zďaleka všetko. Môžu sa pochváliť primeraným obsahom vhodných tukov, vlákniny, antioxidantov, vitamínov B, E a K a dôležitej látky β-glukán. Nemenej podstatnými sú aj minerálne látky, ktoré zohrávajú v ovsených vločkách nezanedbateľnú úlohu. Za zmienku stoja napríklad vápnik, horčík, draslík alebo zinok. Zhodou okolností sme ich spomínali aj v našom minulom článku o tvarohu.
Účinky ovsených vločiek
- znižujú cholesterol a vysoký krvný tlak
- pôsobia preventívne proti kardiovaskulárnym chorobám
- pomáhajú k správnemu fungovaniu tráviaceho traktu
- udržujú glykemický index v rovnováhe
- majú pozitívny vplyv na nervový systém
- zlepšujú kvalitu kostí, kĺbov, zubov, nechtov a vlasov
- sú vhodné pre diabetikov
- pôsobia preventívne proti rozvoju astmy
- majú vysokú sýtiacu schopnosť
Ovsené vločky na chudnutie
Vzhľadom na to, že β-glukán má pozitívne účinky na vnímanie sýtosti, sú ovsené vločky na chudnutie ako stvorené. Túto charakteristickú črtu posilňuje aj prítomnosť vlákniny, ktorá napomáha k správnemu fungovaniu tráviaceho traktu, podporuje vyprázdňovanie a úspešne bojuje proti zápche. Prítomnosť sacharidov zase udrží glykemický index v rovnováhe. Vďaka tomu všetkému sú ovsené vločky na chudnutie jednoznačne správnou voľbou.
Ako pripraviť ovsené vločky?
Spôsobov, ako pripraviť ovsené vločky na hocakú časť dňa, je skutočne mnoho. Najjednoduchšou a najrýchlejšou alternatívou je ich zaliatie vodou či mliekom alebo pridanie do jogurtu. Na druhej strane, táto kombinácia sa môže zdať niekomu málo atraktívna. Dá sa však vylepšiť napríklad orieškami či ovocím. Obľúbenými sú aj takzvané cookies z ovsených vločiek, ktorých príprava trvá ale podstatne dlhšie. Pravdou je, že ak vám nechýba kreativita, dokážete si vymyslieť všelijaké recepty s ovsenými vločkami. Najpopulárnejším spôsobom, ako pripraviť ovsené vločky na raňajky, je ovsená kaša.
Ovsené vločky recepty
Náš tip: Ovsená kaša s vajíčkom a gréckym jogurtom
Potrebujete – voda, vločky (jemné), vajíčko, banán, mletá škorica, grécky jogurt
- Na dno hrnčeka dajte vodu osladenú medom a nechajte ju zovrieť. Po dosiahnutí teploty varu nasypte ovsené vločky (ideálne jemné) a počkajte pár sekúnd, kým počas miešania zmäknú. Pridajte rozšľahané vajíčko a neustálym miešaním dostanete hustú kašovitú hmotu. Nezabudnite na rozpučený banán a dochuťte mletou škoricou alebo kakaom podľa vlastnej chuti. Ovsenú kašu servírujte s obráteným gréckym jogurtom navrchu. Kombinácia teplej kaše a studeného jogurtu vytvára skutočne lahodnú chuť.
Náš tip: Ovsené cookies
Potrebujete – vločky (jemné), celozrnná múka, maslo, trstinový cukor, med, vajíčko, nasekané orechy, prášok do pečiva, strúhaný kokos, horká čokoláda
- Postup je nesmierne jednoduchý. Najprv si rozmiešajte maslo s cukrom a medom v jednej miske a celozrnnú múku s práškom do pečiva v druhej. Následne premiestnite oba obsahy do jednej nádobky, premiešajte a pridajte nasekané orechy, strúhaný kokos a horkú čokoládu. Zo získanej hmoty lyžičkou vyformujte malé tenké placky, ktoré pečte približne 10 až 15 minút pri teplote 180 stupňov.
Zdroj obrázkov: freepik.com