Nielen o testoch potravín a marketingových trikoch veľkých spoločností

Hovorí vám niečo meno Patrick Linhart? Mnohým určite áno. Ako potravinový kritik už cez tri roky odhaľuje podvody, ktoré sa konajú v potravinárstve. Tak, ako má mnoho podporovateľov v radách bežných spotrebiteľov, tak má aj nepriaznivcov, ktorí proti nemu vedú rôzne antikampane.

V schudnihravo.sk sa snažíme viesť vás k zdravému životnému štýlu. Patrickova predstava o lepšej informovanosti, čo sa týka potravín, nás zaujala. Rozhodli sme sa preto Patricka vyspovedať a zistiť, ako to celé vlastne je. Predsa len, nie každý si trúfa ísť proti veľkým spoločnostiam a odkrývať ich prípadné nedostatky.

Interview s potravinovým kritikom Patrickom Linhartom

"<yoastmark

Mnoho ľudí vás pozná ako potravinového kritika. Ako a kedy to celé začalo?

Začalo to pred dvadsiatimi rokmi, keď som po vyštudovaní strednej školy v oblasti potravinárstva pokračoval a vzdelával sa v tomto obore praxou. Vycestoval som do zahraničia a prešiel som si všetkými možnými profesiami, od kuchára, pekára, baristu, manažéra, či majiteľa reštaurácie, cez pokladníka v potravinách a pracovníka za pultom, až po riaditeľa potravinových sietí.

Práve na tejto poslednej pozícii som sa dostal k cestovaniu a navštevovaniu rôznych výrobcov, k technológiám pestovania a spracovania potravín, čo ma absolútne fascinovalo a fascinuje dodnes natoľko, že som sa sám rozhodol podieľať sa na procese výroby nových produktov bez chémie.

K tomuto poslednému kroku som sa odhodlal preto, aby som ostatným výrobcom ukázal, že sa to dá, a konkurenčným tlakom ich tak prinútil k samotnej výrobe potravín bez chémie, čo sa mi po troch rokoch pôsobenia na Slovensku aj podarilo. Na Slovensko som sa vrátil presne pred troma rokmi, po 20-tich rokoch strávených v zahraničí.

Odkiaľ ste vlastne prišli k pomenovaniu „potravinový kritik“?

Potravinový kritik je pomenovanie bežne používané v zahraničí pre ľudí, ktorí sa venujú analýzam či recenziám potravinových produktov. Avšak, tu môžeme rozdeliť potravinových kritikov na tých, ktorí rozmažú na tanieri v reštaurácii nejakú omáčku a vytvoria recenziu na základe svojich subjektívnych pocitov, a na tých, ktorí skôr vychádzajú z analýz a rozborov potravín.

Ja sa nachádzam v tej druhej skupine. Venujem sa rozboru zloženia produktov v obchodoch a následne poukazujem aj na marketingové triky spoločností. V tom som doma, keďže som na to vyštudoval aj vysokú školu v Írsku a z oblasti maloobchodu mám aj bohatú zahraničnú prax.

Mnohí sa ma pýtajú, či oficiálne existuje funkcia potravinový kritik. Na to ja odpovedám, či existuje funkcia rodič.

Vaše projekty Testy potravín a Patrick Linhart Odporúča sú už celkom známe. Prečo sú podľa vás obľúbené?

Na to odpoviem veľmi jednoducho a skrátene jedinou vetou: Pretože ľuďom sa podarilo otvoriť oči. Títo uvedomelí spotrebitelia už majú po krk chemoterapeutických chemo-potravín.

Mohlo by vás zaujímať:  Citrónová voda ako pomocník pri chudnutí

Patrick Linhart odporúča
Čoskoro spustíte nové projekty ako Potraviny nie Otraviny či Potravinový Semafór. Čím sa budú líšiť od vašich predchádzajúcich projektov a čo nové prinesú?

Od predchádzajúcich projektov sa budú líšiť svojou unikátnosťou. V podstate je to ďalší krok vo vývoji. Začal som recenziami produktov, vďaka ktorým som sa dostal k odhaľovaniu potravinových podvodov, čo vyústilo k vzniku Testov Potravín, aby som ich vedel dokázať.

Keďže sa po troch rokoch mojej práce, ktorú vykonávam úplne zdarma a na vlastné náklady, pretože som pre danú vec zapálený, nedostavovali dosť rýchle pokroky v zmene zloženia potravín, pritvrdil som tým, že som vytvoril tlak na výrobcov

Ako sa vám to podarilo?

Spojil som sa s pár poctivými výrobcami, ktorí boli ochotní zmeniť zloženia potravín a vytvárať potraviny bez chémie. Nielen bez éčiek, ale podľa starých receptúr, úplne bez použitia akejkoľvek chémie. Tým som zlomil pár veľkovýrobcov, alebo lepšie povedané chemo-výrobcov, ako ich volám. Museli zmeniť receptúry k lepšiemu, aj keď nie k dokonalému, pretože produkty bez éčiek ešte neznamenajú produkty bez chémie.

Poniektorí títo veľkovýrobcovia však lobingom a inými nekalými praktikami blokujú vstup nových naturálnych produktov s mojou pečaťou Patrick Linhart odporúča do veľkých reťazcov. Majú tam veľké slovo a veľké zastúpenie, často i exkluzivitu.

Čo znamená vaša pečať Patrick Linhart odporúča? Čo nám majú povedať takto označené výrobky?

Pečať Patrick Linhart odporúča zaručuje, že spotrebiteľ môže nahliadnuť do zákulisia výroby. To je aj podmienkou. Navštívim výrobcu, zdokumentujem jeho výrobný proces videom a následne sa vykonajú vstupné a ďalej každé tri mesiace sa opakujúce testy produktov nesúcich túto pečať.

Koľko výrobcov už má vašu pečať?

Zatiaľ sa podarilo získať pečať iba piatim výrobcom.

Ako na to reagovalo okolie?

To sa chemo-výrobcom, samozrejme, nepáčilo a zneužili dokonca aj Ministerstvo pôdohospodárstva, ktorého prácu vykonávam, aby proti pečati a mojej osobe spustili antikampaň.

Fungovala ich antikampaň?

Ich antikampaň fungovala presne opačne, ako si predstavovali. Zvýšil sa záujem o tieto produkty a vlastne urobili mojej osobe nechtiac reklamu. Pristúpil som k založeniu obchodu Potraviny Nie Otraviny, keďže výrobcovia, ktorí pod mojím dohľadom vyvinuli potraviny a nie otraviny, a získali tak po testovaní nových produktov aj pečať, nemali šancu a boli odmietnutí vo väčšine reťazcov.

To ma prinútilo založiť aj e-shop, na ktorý sa vyzbierali samotní konzumenti, keďže som nedisponoval žiadnou hotovosťou a priamo som ich na to vyzval. No a tak začali vznikať potravinynieotraviny.sk. Internetový obchod, kde by sa všetky produkty (vrátane tých s pečaťou) mali šancu dostať akousi cestou k nám, spotrebiteľom. Šancu tak dostali aj poniektorí poctiví výrobcovia, ktorých by ste v reťazcoch darmo hľadali.

Mohlo by vás zaujímať:  Ovocie naše každodenné

Kedy bude spustený e-shop potravinynieotraviny.sk?

E-shop spúšťam skúšobne už 1. októbra.

Patrick Linhart

A čo Potravinový Semafór?

Do parlamentu chodím na rôzne rokovania už skoro rok. Snažím sa tak dosiahnuť odobrenie nastavených kritérií aplikácie Potravinový Semafór, no vláda a Ministerstvo pôdohospodárstva nemajú o túto aplikáciu, ktorý by mali sami vytvárať, záujem.

A tak som sa rozhodol urobiť ďalšiu zbierku a vytvoriť aplikáciu sám. Prvotná aplikácia bude iba o éčkach, aby sme ich nedémonizovali a ukázali spotrebiteľovi rozdiel medzi škodlivými a neškodnými, čiže prírodnými.

Bude to teda aplikácia pre bežných spotrebiteľov?

Bude to predchodca aplikácie, ktorá je veľmi rozsiahla a finančne náročná. Na vývoj mám dvoch IT a nula finančných zdrojov. O to to bude náročnejšie. Každopádne cieľom je, aby bola aplikácia Potravinový Semafór plne personalizovaná užívateľom.

Čo si pod tým máme predstaviť?

Z jednotlivých kritérií si každý užívateľ vyberie tie svoje a personalizuje si tým pádom vlastné nastavenia. Kritériami sú napríklad:

  1. zdravotné kritérium, ktoré už máme odobrené Úradom verejného zdravotníctva
  2. prídavné látky, teda ich nadmerné užívanie kvôli maskovaniu nekvality použitých surovín
  3. použité obaly
  4. vystopovateľnosť použitých surovín atď.

Pokiaľ teda zákazníka nezaujíma zdravotný dopad a rozhodne sa kúpiť slaninu, vypne kategóriu 1. Pokiaľ ho prípadne nezaujíma, že táto slanina obsahuje 10 nadbytočných prídavných látok, ktoré tam boli pridan  kvôli navýšeniu zisku pre výrobcu, vypne si aj kategóriu 2.

Takto môže po naskenovaní produktu každý užívateľ dostať iný výsledok. Aplikácia je teda plne personalizovaná potrebám a nastaveniam užívateľa. Na to, aby sme však mohli tento projekt spustiť, potrebujeme akési požehnanie od Ministerstva zdravotníctva, aby projekt dostal plnú podporu vedeckej obce a štátu a aby sa tak mohol aplikovať do potravinových reťazcov.  Toto je ale boj na dlhšie obdobie, s čím som nerátal.

Bonusová otázka

Pripravila som si pre vás aj bonusovú otázku, na ktorú mi Patrick odpovedal formou videa. Pýtala som sa ho, čo ho za tieto tri roky pôsobenia na Slovensku ako potravinového kritika najviac prekvapilo. Či už hovoril o milom, alebo nemilom prekvapení, sa dozviete priamo vo videu.

 

Fotografie a video – zdroj: Patrick Linhart

Autor článku
Autor článku
Mgr. Lesana Vaneková

Skĺbiť sedavú prácu so zdravým životným štýlom je niekedy naozaj drina. Popri písaní sa snažím nájsť si čas na rodinu, priateľov, cvičenie a samozrejme dobré jedlo.

vanekova.sk | dennikpozitivnehomyslenia.sk

Rozoznajte fitnes mýty a klamstvá

Fitness mýty: 5 častých klamstiev, ktoré sú v skutočnosti úplne inak

Rozmýšľali ste niekedy, koľko mylných informácií nám internet dennodenne ponúka? A nielen ten. Už len pri obyčajnom…

Celý článok
Jablka

Jablká pre zdravú a krásnu pleť. Vďaka nim budete nádherne voňať!

Približne pred mesiacom sme pre vás pripravili článok o banánoch a o ich účinkoch pre ľudský organizmus. Už vtedy sme…

Celý článok
Chcete chudnúť naozaj alebo len robíte dojem?

Chcete chudnúť naozaj, alebo len robíte dojem, že chudnete?

Človek odjakživa túži v niečom vynikať. Chcel by byť múdrejší, šikovnejší, vzdelanejší ako jeho známi. Mieru ctižiadostivosti…

Celý článok
Tréner Ľuboš Benkovský

Ľuboš Benkovský o tréningovej metóde Coerver Coaching

Prednedávnom sme sa v jednom z našich článkov zaoberali tým, že pohyb je pre deti nesmierne dôležitý. Keďže ide…

Celý článok
Vajíčko, žltok

Čo obsahujú vajíčka a prečo ich jesť

Vajíčka predstavovali jednu zo základných surovín, resp. potravín, už pre minulé generácie. Naši predkovia síce o nich pravdepodobne…

Celý článok
Patrick Linhart, potravinový kritik

Nielen o testoch potravín a marketingových trikoch veľkých spoločností

Hovorí vám niečo meno Patrick Linhart? Mnohým určite áno. Ako potravinový kritik už cez tri roky odhaľuje…

Celý článok
Blogerka marta vyskúšala Inca Collagen

Vyskúšala som Inca Collagen - Do kelu, niečo na tom asi bude!

Mám 45 rokov a vysokú ohybnosť kĺbov. Odborne sa to volá hypermobilita. Nakoľko nie som a ani…

Celý článok
pozadie

Dojemné rozprávanie o bolestných stratách a ľudskom hyenizme

Život je zvláštny. Nie je len o veciach, ktoré sa vám dejú z nepochopiteľných dôvodov. O situáciách,…

Celý článok
Cvičenie vlastnou váhou

Cvičenie s vlastnou váhou a výhody, ktoré ponúka

Cvičenie s vlastnou váhou, inak kalistenika, predstavuje druh cvičenia, pri ktorom sa ako záťaž, resp. odpor, využíva vlastné…

Celý článok
Pani kupuje banany

Prečo zaradiť banán do každodenného jedálnička

Banán patrí bezpochyby medzi jedno z najobľúbenejších ovocí na celom svete. V globálnom meradle mu môžu konkurovať pravdepodobne len…

Celý článok
Blogerka Marta bez kolieska salámy

Ako sa koliesko salámy na vandrovku do sveta vybralo

Pár dní do výplaty, ja už týždeň obkuskávam suchý chleba a dnes, cestou do roboty, mi z…

Celý článok
Užívanie Inca Collagen v tehotenstve a po pôrode

Inca Collagen a užívanie počas tehotenstva a po pôrode

Nedávno som sa dostala k článku O kolagéne značky Inca Collagen a jeho užívaní po pôrode. Zaujala…

Celý článok
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité výlučne za účelom spracovania tohoto komentára. Zásady spracovania osobných údajov