7 rád ako schudnúť z brucha a získať pekné ploché bruško
Ja neviem ako vás, ale ak mňa v živote niečo dlhodobo štvalo, tak to, že som vlastne…
Celý článokVajíčka predstavovali jednu zo základných surovín, resp. potravín, už pre minulé generácie. Naši predkovia síce o nich pravdepodobne nemali toľko informácií, koľko dnes máme my, no uvedomovali si, čo bolo pre nich vtedy najdôležitejšie – zasýtili ich a navyše, dobre chutili.
Neskôr si vajíčka prešli niečím, čo môžeme nazvať akousi vedeckou krízou. Často diskutovanou témou bola kedysi skutočnosť, že obsahujú pomerne veľa tukov a cholesterolu. Dohady o ich nepriaznivých účinkoch pre ľudský organizmus boli však zametené pod stôl, k čomu sa ešte len dostaneme. Poďme ale pekne poporiadku a začnime základnými informáciami o vajíčkach.
Vnútorný obsah vajíčka sa skladá z bielka a žĺtka. Kým bielko obsahuje viac ako polovicu všetkých bielkovín vajíčka, žĺtok je bohatým zdrojom tuku, živín, antioxidantov, vitamínov, minerálnych látok a omega-3 mastných kyselín. Za zmienku určite stojí prítomnosť vitamínov A, B, D, E a K a železa, vápnika, zinku či fosforu.
Jedno vajce obsahuje približne 6 až 8 gramov bielkovín, 5 až 7 gramov tuku, asi 80 kalórií a okolo 180 až 200 mg cholesterolu.
Ako sme už naznačili vyššie, v minulosti sa často skloňovalo konzumovanie vajíčok v súvislosti s nepriaznivými účinkami pre ľudský organizmus. Hlavným dôvodom týchto dohadov bol práve ich vysoký obsah cholesterolu. Avšak, aj cholesterol je nevyhnutný pre správne fungovanie tela a v prípade jeho zvýšeného príjmu by mala pečeň automaticky znížiť jeho produkciu.
Síce rôzne výskumy stále hovoria o zvýšenom riziku srdcovo-cievnych chorôb v spojitosti s konzumáciou vajíčok, iné štúdie pripisujú škodlivé účinky vajíčkam iba v tom prípade, ak sa spracovávajú s nezdravými potravinami. Pravdepodobne ide o ságu, ktorá nikdy neskončí.
Aj keď sa niektorí odborníci vo svojich názoroch na vajíčka často rozchádzajú, nemôžu im uprieť ich pozitívne vlastnosti, ktorých nie je vôbec málo. Okrem toho, že majú vysoký index sýtosti a sú bohatým zdrojom bielkovín a železa, majú tiež blahodarné účinky na zrak a kosti.
Vajíčka majú vysoký index sýtosti. Čo to znamená? Jednoucho povedané, ich konzumácia vás zasýti a nebudete pociťovať hlad. Práve preto sa často využívajú pri rôznych diétach a v upravených jedálničkoch ako prvé jedlo dňa, teda na raňajky.
Vajíčka sú fantastickým zdrojom bielkovín, ktoré sú nesmierne dôležité pre budovanie a opravu svalstva. Aj z toho dôvodu sú veľmi obľúbené u športovcov.
Vzhľadom na to, že železo pracuje ako prenášač kyslíka v krvi, je podstatné pre zdravé telo. Keďže sa nachádza v žĺtku, konzumácia vajíčok sa odporúča tým ľuďom, ktorí trpia práve nedostatkom železa. Môžu tak predísť zbytočnej únave alebo bolesti hlavy. Dokonca, tvrdí sa, že takáto forma železa je lepšie absorbovateľná ako v doplnkoch výživy.
Množstvo antioxidantov a výživných látok vo vajíčkach pôsobí aj ako preventívna ochrana zraku. Vápnik a vitamín D sa zase starajú o zdravé a pevné kosti.
Vajíčka majú v kuchyni svoje právoplatné miesto. Dajú sa pripraviť veľmi rýchlo a na rôzne spôsoby. Medzi najpopulárnejšie recepty s vajíčkami patrí praženica, omeleta, volské oko či vajíčko natvrdo alebo namäkko. Obľúbenými sú však tiež vajíčkové topeničky, resp. chlieb vo vajíčku, či rôzne nátierky.
Vedeli ste o tom, že mimoriadne užitočnou dokáže byť aj škrupina vajíčka? Tá sa môže pýšiť vysokým obsahom vápnika, ktorý predstavuje základnú zložku kostného tkaniva a je dôležitý pre správnu činnosť srdca, svalov, nervov a pri zrážanlivosti krvi.
Bohužiaľ, vo veľa domácnostiach sa cenné škrupiny vajíčok vyhadzujú do koša. V prípade, že nemáte záujem o ich ďalšie spracovanie za účelom konzumácie, máme pre vás tiež niekoľko odporúčaní, ako ich zužitkovať. Keďže škrupiny sú nesmierne bohaté na rôzne minerálne látky, ako sme už uviedli vyššie, ich obsahom potešíte aj rastliny a zeleň. Môžete ich vylúhovať vo vode a ňou následne zalievať kvetiny. Výborne sa tiež hodia do kompostu alebo do jamky na výsadbu paradajok. Ďalšou možnosťou je vrátiť škrupiny sliepkam, ktoré budú po ich konzumácii znášať pevné vajíčka.
Diskusiám a výskumom o vplyvoch vajíčok na ľudský organizmus pravdepodobne tak skoro neodzvoní. My sme však toho názoru, že strava by mala byť pestrá a vyvážená a všetko by sme mali jesť s mierou. Ak ste však stále na pochybách a váhate, či vajíčka zaradiť do vášho jedálnička alebo nie, mali by ste sa o tom poradiť so svojím lekárom.
Zdroj fotografií: freepik.com
Keďže sa aktívne venujem futbalovému trénovaniu mládežníckych kategórií, záleží mi na povedomí malých detí o aktívnom a zdravom životnom štýle. Charakter človeka sa buduje od útleho veku, a preto považujem za nesmierne dôležité venovať sa vyrastajúcej generácii už odmalička.
Copywriting - Patrik Putera | Copywritingové služby
Ja neviem ako vás, ale ak mňa v živote niečo dlhodobo štvalo, tak to, že som vlastne…
Celý článokČo sa týka spaľovania tuku, existuje veľa stratégií stravovania sa. A čo tak napríklad nejesť vôbec? Môžete…
Celý článokInca Collagen recenzia: Jediný kolagén, ktorý budete kupovať z lásky Inca Collagen som minule zbadal na pulte…
Celý článokPotrebujem schudnúť a zlepšiť si kondičku. Fitko ma nebaví, behať sa mi nechce, ale mal/mala by som…
Celý článokToto sú 3 skupiny potravín, s ktorými môžete schudnúť ľahšie! V zimnom období je potrebné konzumovať potraviny, ktoré…
Celý článokHovorí vám niečo meno Patrick Linhart? Mnohým určite áno. Ako potravinový kritik už cez tri roky odhaľuje…
Celý článokČo je jablčný ocot, je účinný aj na chudnutie - ako ho užívať? Jablčný ocot sa vyrába kvasením…
Celý článokAko docieliť, aby bola športová podprsenka funkčná a aj pohodlná? Ak chceme zdravo žiť, je k tomu…
Celý článokPri svojom pátraní po kvalitných výživových doplnkoch sľubujúcich úbytok telesnej hmotnosti som narazil na tento nesporne zaujímavý…
Celý článokMnoho mamičiek sa po pôrode a popri deťoch snaží schudnúť, no nedarí sa im. No existujú ľudia,…
Celý článokKto je Matej Leščinský? Fitness tréner a výživový poradca Matej Leščinský sa stal naším spolupracovníkom, z čoho…
Celý článokPodľa štatistík vypije priemerný kávičkár cez 3 šálky kávy denne. Čo presne ale robí káva s naším…
Celý článok