Čo obsahujú vajíčka a prečo ich jesť

Vajíčka predstavovali jednu zo základných surovín, resp. potravín, už pre minulé generácie. Naši predkovia síce o nich pravdepodobne nemali toľko informácií, koľko dnes máme my, no uvedomovali si, čo bolo pre nich vtedy najdôležitejšie – zasýtili ich a navyše, dobre chutili.

Neskôr si vajíčka prešli niečím, čo môžeme nazvať akousi vedeckou krízou. Často diskutovanou témou bola kedysi skutočnosť, že obsahujú pomerne veľa tukov a cholesterolu. Dohady o ich nepriaznivých účinkoch pre ľudský organizmus boli však zametené pod stôl, k čomu sa ešte len dostaneme. Poďme ale pekne poporiadku a začnime základnými informáciami o vajíčkach.

Čo obsahujú vajíčka

Vajíčka a sliepočky

Vnútorný obsah vajíčka sa skladá z bielkažĺtka. Kým bielko obsahuje viac ako polovicu všetkých bielkovín vajíčka, žĺtok je bohatým zdrojom tuku, živín, antioxidantov, vitamínov, minerálnych látok a omega-3 mastných kyselín. Za zmienku určite stojí prítomnosť vitamínov A, B, D, E a K a železa, vápnika, zinku či fosforu.

Jedno vajce obsahuje približne 6 až 8 gramov bielkovín, 5 až 7 gramov tuku, asi 80 kalórií a okolo 180 až 200 mg cholesterolu.

Vajíčka a cholesterol

Ako sme už naznačili vyššie, v minulosti sa často skloňovalo konzumovanie vajíčok v súvislosti s nepriaznivými účinkami pre ľudský organizmus. Hlavným dôvodom týchto dohadov bol práve ich vysoký obsah cholesterolu. Avšak, aj cholesterol je nevyhnutný pre správne fungovanie tela a v prípade jeho zvýšeného príjmu by mala pečeň automaticky znížiť jeho produkciu.

Mama s dcérkou a vajíčka

Síce rôzne výskumy stále hovoria o zvýšenom riziku srdcovo-cievnych chorôb v spojitosti s konzumáciou vajíčok, iné štúdie pripisujú škodlivé účinky vajíčkam iba v tom prípade, ak sa spracovávajú s nezdravými potravinami. Pravdepodobne ide o ságu, ktorá nikdy neskončí.

Prečo jesť vajíčka

Aj keď sa niektorí odborníci vo svojich názoroch na vajíčka často rozchádzajú, nemôžu im uprieť ich pozitívne vlastnosti, ktorých nie je vôbec málo. Okrem toho, že majú vysoký index sýtosti a sú bohatým zdrojom bielkovín a železa, majú tiež blahodarné účinky na zrak a kosti.

Prečo jesť vajíčka

Vysoký index sýtosti

Vajíčka majú vysoký index sýtosti. Čo to znamená? Jednoucho povedané, ich konzumácia vás zasýti a nebudete pociťovať hlad. Práve preto sa často využívajú pri rôznych diétach a v upravených jedálničkoch ako prvé jedlo dňa, teda na raňajky.

Mohlo by vás zaujímať:  Priberáte zo stresu? Tri kroky, ako zastaviť priberanie zo stresu!

Zdroj bielkovín

Vajíčka sú fantastickým zdrojom bielkovín, ktoré sú nesmierne dôležité pre budovanie a opravu svalstva. Aj z toho dôvodu sú veľmi obľúbené u športovcov.

Zdroj železa

Vzhľadom na to, že železo pracuje ako prenášač kyslíka v krvi, je podstatné pre zdravé telo. Keďže sa nachádza v žĺtku, konzumácia vajíčok sa odporúča tým ľuďom, ktorí trpia práve nedostatkom železa. Môžu tak predísť zbytočnej únave alebo bolesti hlavy. Dokonca, tvrdí sa, že takáto forma železa je lepšie absorbovateľná ako v doplnkoch výživy.

Pozitívne účinky na zrak a kosti

Množstvo antioxidantovvýživných látok vo vajíčkach pôsobí aj ako preventívna ochrana zraku. Vápnik a vitamín D sa zase starajú o zdravé a pevné kosti.

Košík s vajcami

Zaujímavosti o vajíčkach

  • Ak sa vajíčko po ponorení do vody uloží na samé dno, znamená to, že je čerstvé. V prípade, že je vajce staršie, jeho poloha bude mierne šikmá. Naopak, kolmé vznášanie vo vode značí, že vajce je už staré.
  • Sýta oranžová farba žĺtka svedčí o tom, že sliepka bola kŕmená „zeleným“. Takéto vajíčka sú väčšinou z domácich chovov alebo od poctivých farmárov.
  • Škrupina by sa nemala umývať, aby sa neodstránila vrstva, ktorá zabraňuje preniknutiu mikroorganizmov do vajíčka.
  • Mali by sa skladovať v teplote do 10 °C.
  • Obsahujú cholín, čo je výživná látka potrebná pre vývoj mozgu plodu a novorodenca. Jeho príjem je dôležitý pre tehotné a kojace ženy.
  • Bielok obsahuje lysozým, ktorý ochraňuje žĺtok pred baktériami. Z toho dôvodu môže poslúžiť ako prvá pomoc pri popáleninách alebo malých rankách.

Vajíčko, žltok

Ako pripraviť vajíčka

Vajíčka majú v kuchyni svoje právoplatné miesto. Dajú sa pripraviť veľmi rýchlo a na rôzne spôsoby. Medzi najpopulárnejšie recepty s vajíčkami patrí praženica, omeleta, volské oko či vajíčko natvrdo alebo namäkko. Obľúbenými sú však tiež vajíčkové topeničky, resp. chlieb vo vajíčku, či rôzne nátierky.

Čo obsahuje škrupina vajíčka

Vedeli ste o tom, že mimoriadne užitočnou dokáže byť aj škrupina vajíčka? Tá sa môže pýšiť vysokým obsahom vápnika, ktorý predstavuje základnú zložku kostného tkaniva a je dôležitý pre správnu činnosť srdca, svalov, nervovpri zrážanlivosti krvi.

Mohlo by vás zaujímať:  Kapustová diéta a jej škodlivé účinky na organizmus

Čo obsahuje vajcová škrupina

Náš tip
Poumývajte škrupiny (ideálne z domáceho chovu), no neodstraňujte blanku, ktorá sa nachádza na ich vnútornej strane. Obsahuje totižto kolagén a kyselinu hyalurónovú. Škrupiny poukladajte na plech a pečte v rúre 10 až 15 minút pri teplote približne 200 °C. Po dopečení škrupiny pomeľte a preosejte, aby ste dostali prášok. Ten uskladnite v chlade a v suchu. Prášok s vysokým obsahom vápnika môžete neskôr pridávať do citrónovej vody, do čaju alebo ho konzumovať v malom množstve na lyžičke medu. Pokiaľ si zvyknete lakovať nechty, skúste ho pridať aj do laku. Vaše nechty budú potom zdravé a pevné.

Bohužiaľ, vo veľa domácnostiach sa cenné škrupiny vajíčok vyhadzujú do koša. V prípade, že nemáte záujem o ich ďalšie spracovanie za účelom konzumácie, máme pre vás tiež niekoľko odporúčaní, ako ich zužitkovať. Keďže škrupiny sú nesmierne bohaté na rôzne minerálne látky, ako sme už uviedli vyššie, ich obsahom potešíte aj rastliny a zeleň. Môžete ich vylúhovať vo vode a ňou následne zalievať kvetiny. Výborne sa tiež hodia do kompostu alebo do jamky na výsadbu paradajok. Ďalšou možnosťou je vrátiť škrupiny sliepkam, ktoré budú po ich konzumácii znášať pevné vajíčka.

Vajcia áno či nie?

Diskusiám a výskumom o vplyvoch vajíčok na ľudský organizmus pravdepodobne tak skoro neodzvoní. My sme však toho názoru, že strava by mala byť pestrá a vyvážená a všetko by sme mali jesť s mierou. Ak ste však stále na pochybách a váhate, či vajíčka zaradiť do vášho jedálnička alebo nie, mali by ste sa o tom poradiť so svojím lekárom.

Zdroj fotografií: freepik.com

Autor článku
Autor článku
Mgr. Patrik Putera

Keďže sa aktívne venujem futbalovému trénovaniu mládežníckych kategórií, záleží mi na povedomí malých detí o aktívnom a zdravom životnom štýle. Charakter človeka sa buduje od útleho veku, a preto považujem za nesmierne dôležité venovať sa vyrastajúcej generácii už odmalička.

Copywriting - Patrik Putera | Copywritingové služby

 

Rozoznajte fitnes mýty a klamstvá

Fitness mýty: 5 častých klamstiev, ktoré sú v skutočnosti úplne inak

Rozmýšľali ste niekedy, koľko mylných informácií nám internet dennodenne ponúka? A nielen ten. Už len pri obyčajnom…

Celý článok
Jablka

Jablká pre zdravú a krásnu pleť. Vďaka nim budete nádherne voňať!

Približne pred mesiacom sme pre vás pripravili článok o banánoch a o ich účinkoch pre ľudský organizmus. Už vtedy sme…

Celý článok
Chcete chudnúť naozaj alebo len robíte dojem?

Chcete chudnúť naozaj, alebo len robíte dojem, že chudnete?

Človek odjakživa túži v niečom vynikať. Chcel by byť múdrejší, šikovnejší, vzdelanejší ako jeho známi. Mieru ctižiadostivosti…

Celý článok
Tréner Ľuboš Benkovský

Ľuboš Benkovský o tréningovej metóde Coerver Coaching

Prednedávnom sme sa v jednom z našich článkov zaoberali tým, že pohyb je pre deti nesmierne dôležitý. Keďže ide…

Celý článok
Vajíčko, žltok

Čo obsahujú vajíčka a prečo ich jesť

Vajíčka predstavovali jednu zo základných surovín, resp. potravín, už pre minulé generácie. Naši predkovia síce o nich pravdepodobne…

Celý článok
Patrick Linhart, potravinový kritik

Nielen o testoch potravín a marketingových trikoch veľkých spoločností

Hovorí vám niečo meno Patrick Linhart? Mnohým určite áno. Ako potravinový kritik už cez tri roky odhaľuje…

Celý článok
Blogerka marta vyskúšala Inca Collagen

Vyskúšala som Inca Collagen - Do kelu, niečo na tom asi bude!

Mám 45 rokov a vysokú ohybnosť kĺbov. Odborne sa to volá hypermobilita. Nakoľko nie som a ani…

Celý článok
pozadie

Dojemné rozprávanie o bolestných stratách a ľudskom hyenizme

Život je zvláštny. Nie je len o veciach, ktoré sa vám dejú z nepochopiteľných dôvodov. O situáciách,…

Celý článok
Cvičenie vlastnou váhou

Cvičenie s vlastnou váhou a výhody, ktoré ponúka

Cvičenie s vlastnou váhou, inak kalistenika, predstavuje druh cvičenia, pri ktorom sa ako záťaž, resp. odpor, využíva vlastné…

Celý článok
Pani kupuje banany

Prečo zaradiť banán do každodenného jedálnička

Banán patrí bezpochyby medzi jedno z najobľúbenejších ovocí na celom svete. V globálnom meradle mu môžu konkurovať pravdepodobne len…

Celý článok
Blogerka Marta bez kolieska salámy

Ako sa koliesko salámy na vandrovku do sveta vybralo

Pár dní do výplaty, ja už týždeň obkuskávam suchý chleba a dnes, cestou do roboty, mi z…

Celý článok
Užívanie Inca Collagen v tehotenstve a po pôrode

Inca Collagen a užívanie počas tehotenstva a po pôrode

Nedávno som sa dostala k článku O kolagéne značky Inca Collagen a jeho užívaní po pôrode. Zaujala…

Celý článok
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité výlučne za účelom spracovania tohoto komentára. Zásady spracovania osobných údajov