Čo obsahujú vajíčka a prečo ich jesť

Vajíčka predstavovali jednu zo základných surovín, resp. potravín, už pre minulé generácie. Naši predkovia síce o nich pravdepodobne nemali toľko informácií, koľko dnes máme my, no uvedomovali si, čo bolo pre nich vtedy najdôležitejšie – zasýtili ich a navyše, dobre chutili.

Neskôr si vajíčka prešli niečím, čo môžeme nazvať akousi vedeckou krízou. Často diskutovanou témou bola kedysi skutočnosť, že obsahujú pomerne veľa tukov a cholesterolu. Dohady o ich nepriaznivých účinkoch pre ľudský organizmus boli však zametené pod stôl, k čomu sa ešte len dostaneme. Poďme ale pekne poporiadku a začnime základnými informáciami o vajíčkach.

Čo obsahujú vajíčka

Vajíčka a sliepočky

Vnútorný obsah vajíčka sa skladá z bielkažĺtka. Kým bielko obsahuje viac ako polovicu všetkých bielkovín vajíčka, žĺtok je bohatým zdrojom tuku, živín, antioxidantov, vitamínov, minerálnych látok a omega-3 mastných kyselín. Za zmienku určite stojí prítomnosť vitamínov A, B, D, E a K a železa, vápnika, zinku či fosforu.

Jedno vajce obsahuje približne 6 až 8 gramov bielkovín, 5 až 7 gramov tuku, asi 80 kalórií a okolo 180 až 200 mg cholesterolu.

Vajíčka a cholesterol

Ako sme už naznačili vyššie, v minulosti sa často skloňovalo konzumovanie vajíčok v súvislosti s nepriaznivými účinkami pre ľudský organizmus. Hlavným dôvodom týchto dohadov bol práve ich vysoký obsah cholesterolu. Avšak, aj cholesterol je nevyhnutný pre správne fungovanie tela a v prípade jeho zvýšeného príjmu by mala pečeň automaticky znížiť jeho produkciu.

Mama s dcérkou a vajíčka

Síce rôzne výskumy stále hovoria o zvýšenom riziku srdcovo-cievnych chorôb v spojitosti s konzumáciou vajíčok, iné štúdie pripisujú škodlivé účinky vajíčkam iba v tom prípade, ak sa spracovávajú s nezdravými potravinami. Pravdepodobne ide o ságu, ktorá nikdy neskončí.

Prečo jesť vajíčka

Aj keď sa niektorí odborníci vo svojich názoroch na vajíčka často rozchádzajú, nemôžu im uprieť ich pozitívne vlastnosti, ktorých nie je vôbec málo. Okrem toho, že majú vysoký index sýtosti a sú bohatým zdrojom bielkovín a železa, majú tiež blahodarné účinky na zrak a kosti.

Prečo jesť vajíčka

Vysoký index sýtosti

Vajíčka majú vysoký index sýtosti. Čo to znamená? Jednoucho povedané, ich konzumácia vás zasýti a nebudete pociťovať hlad. Práve preto sa často využívajú pri rôznych diétach a v upravených jedálničkoch ako prvé jedlo dňa, teda na raňajky.

Mohlo by vás zaujímať:  Fitness mýty: 5 častých klamstiev, ktoré sú v skutočnosti úplne inak

Zdroj bielkovín

Vajíčka sú fantastickým zdrojom bielkovín, ktoré sú nesmierne dôležité pre budovanie a opravu svalstva. Aj z toho dôvodu sú veľmi obľúbené u športovcov.

Zdroj železa

Vzhľadom na to, že železo pracuje ako prenášač kyslíka v krvi, je podstatné pre zdravé telo. Keďže sa nachádza v žĺtku, konzumácia vajíčok sa odporúča tým ľuďom, ktorí trpia práve nedostatkom železa. Môžu tak predísť zbytočnej únave alebo bolesti hlavy. Dokonca, tvrdí sa, že takáto forma železa je lepšie absorbovateľná ako v doplnkoch výživy.

Pozitívne účinky na zrak a kosti

Množstvo antioxidantovvýživných látok vo vajíčkach pôsobí aj ako preventívna ochrana zraku. Vápnik a vitamín D sa zase starajú o zdravé a pevné kosti.

Košík s vajcami

Zaujímavosti o vajíčkach

  • Ak sa vajíčko po ponorení do vody uloží na samé dno, znamená to, že je čerstvé. V prípade, že je vajce staršie, jeho poloha bude mierne šikmá. Naopak, kolmé vznášanie vo vode značí, že vajce je už staré.
  • Sýta oranžová farba žĺtka svedčí o tom, že sliepka bola kŕmená „zeleným“. Takéto vajíčka sú väčšinou z domácich chovov alebo od poctivých farmárov.
  • Škrupina by sa nemala umývať, aby sa neodstránila vrstva, ktorá zabraňuje preniknutiu mikroorganizmov do vajíčka.
  • Mali by sa skladovať v teplote do 10 °C.
  • Obsahujú cholín, čo je výživná látka potrebná pre vývoj mozgu plodu a novorodenca. Jeho príjem je dôležitý pre tehotné a kojace ženy.
  • Bielok obsahuje lysozým, ktorý ochraňuje žĺtok pred baktériami. Z toho dôvodu môže poslúžiť ako prvá pomoc pri popáleninách alebo malých rankách.

Vajíčko, žltok

Ako pripraviť vajíčka

Vajíčka majú v kuchyni svoje právoplatné miesto. Dajú sa pripraviť veľmi rýchlo a na rôzne spôsoby. Medzi najpopulárnejšie recepty s vajíčkami patrí praženica, omeleta, volské oko či vajíčko natvrdo alebo namäkko. Obľúbenými sú však tiež vajíčkové topeničky, resp. chlieb vo vajíčku, či rôzne nátierky.

Čo obsahuje škrupina vajíčka

Vedeli ste o tom, že mimoriadne užitočnou dokáže byť aj škrupina vajíčka? Tá sa môže pýšiť vysokým obsahom vápnika, ktorý predstavuje základnú zložku kostného tkaniva a je dôležitý pre správnu činnosť srdca, svalov, nervovpri zrážanlivosti krvi.

Mohlo by vás zaujímať:  3 tipy na chutné potréningové jedlo do diéty

Čo obsahuje vajcová škrupina

Náš tip
Poumývajte škrupiny (ideálne z domáceho chovu), no neodstraňujte blanku, ktorá sa nachádza na ich vnútornej strane. Obsahuje totižto kolagén a kyselinu hyalurónovú. Škrupiny poukladajte na plech a pečte v rúre 10 až 15 minút pri teplote približne 200 °C. Po dopečení škrupiny pomeľte a preosejte, aby ste dostali prášok. Ten uskladnite v chlade a v suchu. Prášok s vysokým obsahom vápnika môžete neskôr pridávať do citrónovej vody, do čaju alebo ho konzumovať v malom množstve na lyžičke medu. Pokiaľ si zvyknete lakovať nechty, skúste ho pridať aj do laku. Vaše nechty budú potom zdravé a pevné.

Bohužiaľ, vo veľa domácnostiach sa cenné škrupiny vajíčok vyhadzujú do koša. V prípade, že nemáte záujem o ich ďalšie spracovanie za účelom konzumácie, máme pre vás tiež niekoľko odporúčaní, ako ich zužitkovať. Keďže škrupiny sú nesmierne bohaté na rôzne minerálne látky, ako sme už uviedli vyššie, ich obsahom potešíte aj rastliny a zeleň. Môžete ich vylúhovať vo vode a ňou následne zalievať kvetiny. Výborne sa tiež hodia do kompostu alebo do jamky na výsadbu paradajok. Ďalšou možnosťou je vrátiť škrupiny sliepkam, ktoré budú po ich konzumácii znášať pevné vajíčka.

Vajcia áno či nie?

Diskusiám a výskumom o vplyvoch vajíčok na ľudský organizmus pravdepodobne tak skoro neodzvoní. My sme však toho názoru, že strava by mala byť pestrá a vyvážená a všetko by sme mali jesť s mierou. Ak ste však stále na pochybách a váhate, či vajíčka zaradiť do vášho jedálnička alebo nie, mali by ste sa o tom poradiť so svojím lekárom.

Zdroj fotografií: freepik.com

Autor článku
Autor článku
Mgr. Patrik Putera

Keďže sa aktívne venujem futbalovému trénovaniu mládežníckych kategórií, záleží mi na povedomí malých detí o aktívnom a zdravom životnom štýle. Charakter človeka sa buduje od útleho veku, a preto považujem za nesmierne dôležité venovať sa vyrastajúcej generácii už odmalička.

Copywriting - Patrik Putera | Copywritingové služby

 

Ako schudnúť z brucha

7 rád ako schudnúť z brucha a získať pekné ploché bruško

Ja neviem ako vás, ale ak mňa osobne v živote niečo dlhodobo štvalo, tak to bolo práve…

Celý článok
Prerušovaný pôst

Prerušovaný pôst - Chudnutie aj bez pohybu a zložitých diét?

Čo sa týka spaľovania tuku, existuje veľa stratégií stravovania sa. A čo tak napríklad nejesť vôbec? Môžete…

Celý článok
Inca collagen čistý morský kolagén

Inca Collagen, recenzia na morský kolagén prémiovej kvality

Inca Collagen recenzia: Jediný kolagén, ktorý budete kupovať z lásky Inca Collagen som minule zbadal na pulte…

Celý článok
Dá sa schudnúť chôdzou?

Dá sa schudnúť aj obyčajnou chôdzou?

Potrebujem schudnúť a zlepšiť si kondičku. Fitko ma nebaví, behať sa mi nechce, ale mal/mala by som…

Celý článok
Citrusy sú zimné superpotraviny s vplyvom aj na chudnutie

Zimné superpotraviny, ktoré pomáhajú pri chudnutí

Toto sú 3 skupiny potravín, s ktorými môžete schudnúť ľahšie! V zimnom období je potrebné konzumovať potraviny, ktoré…

Celý článok
Športová podprsenka - ako vybrať

Športové podprsenky - Poradíme vám, ako si správne vybrať

Ako docieliť, aby bola športová podprsenka funkčná a aj pohodlná? Ak chceme zdravo žiť, je k tomu…

Celý článok
Jablčný ocot a chudnutie

Jablčný ocot a chudnutie - Keď všetkého veľa škodí

Čo je vlastne jablčný ocot? Jablčný ocot sa vyrába kvasením čerstvých, rozdrvených jabĺk v nádržiach - podobne…

Celý článok
Patrick Linhart, potravinový kritik

Nielen o testoch potravín a marketingových trikoch veľkých spoločností

Hovorí vám niečo meno Patrick Linhart? Mnohým určite áno. Ako potravinový kritik už cez tri roky odhaľuje…

Celý článok

Fitness tréner a výživový poradca Matej Leščinský - rozhovor

Kto je Matej Leščinský? Fitness tréner a výživový poradca Matej Leščinský sa stal naším spolupracovníkom, z čoho…

Celý článok
Ako schudnúť po pôrode

Ako schudnúť po pôrode - Valéria má tri deti a postavu ako modelka

Mnoho mamičiek sa po pôrode a popri deťoch snaží schudnúť, no nedarí sa im. No existujú ľudia,…

Celý článok
Dáma s šálkou - banner

Káva má pozitívne účinky na chudnutie. Pravda alebo lož?

Podľa štatistík vypije priemerný kávičkár cez 3 šálky kávy denne. Čo presne ale robí káva s naším…

Celý článok
Ako rýchlo schudnúť 4 kilá- ilustračné foto

Ako rýchlo schudnúť 4 kilá

Ako rýchlo schudnúť 4 kilá? A prečo nie 5 alebo 10 kilogramov? Pretože je to úplne jedno,…

Celý článok
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité výlučne za účelom spracovania tohoto komentára. Zásady spracovania osobných údajov