7 rád ako schudnúť z brucha a získať pekné ploché bruško
Ja neviem ako vás, ale ak mňa v živote niečo dlhodobo štvalo, tak to, že som vlastne…
Celý článokZ roka na rok postihujú rôzne potravinové intolerancie a alergie čoraz väčšie a väčšie množstvo ľudí. Sama patrím medzi tých intolerantných. Nemôžem laktózu a mám aj HIT, teda histamínovú intoleranciu. Aj preto som sa rozhodla v tomto článku venovať zdravému stravovaniu pri “novodobých” problémoch, ktoré trápia čoraz viac ľudí. Dnešnou témou je potravinová intolerancia, alergia a problematika zdravého stravovania pri spomínaných potravinových obmedzeniach.
Nakoľko sama dobre viem, aké zložité je ísť na nákup potravín, či ako je ťažké vybrať si z jedálneho lístka v reštaurácii, rozhodla som sa priblížiť vám problematiku ľudí s potravinovými obmedzeniami. Začnem teda akýmsi prehľadom častých potravinových alergií a intolerancií, pričom neskôr si spomenieme aj problémy týkajúce sa zdravého stravovania s týmito obmedzeniami.
Myslím, že v dnešnej dobe už každý z nás pozná niekoho, kto má potravinovú alergiu či intoleranciu. Medzi týmito dvoma pojmami je však veľký rozdiel.
Asi taký najväčší pozorovateľný rozdiel medzi týmito dvoma obmedzeniami je ten, že potravinová alergia je charakteristická silnou a okamžitou reakciou imunitného systému. Pri potravinovej intolerancii sú príznaky oneskorené. Môžu sa objaviť o niekoľko hodín, ale aj o niekoľko dní.
Ako potravinovú alergiu by sme mohli nazvať alergickú reakciu na určitú potravinu. Túto reakciu spúšťa imunitný systém, ktorý vyhodnotí, že táto potravina je škodlivá. To som povedala tak laicky. Ak to chcete trochu podrobnejšie, tak v podstate ide o reakciu tela na určitý proteín, teda bielkovinu, ktorá sa nachádza v potravine a ktorú naše telo môže vyhodnotiť ako škodlivú.
Potravinová intolerancia na rozdiel od alergie nespúšťa imunitný systém. Intolerancie sú reakciou nášho tráviaceho traktu. Pri alergiách sa tvoria protilátky, no pri intoleranciách nie. Intolerancie vznikajú kvôli nedostatku určitého enzýmu, prípadne v prípade, ak naše telo nedokáže spracovať určité chemické látky obsiahnuté v potravine.
Medzi najčastejšie potraviny, ktoré spôsobujú alergické reakcie, patria:
Rozdiel medzi potravinovou intoleranciou a alergiou si môžeme povedať rovno na príklade mlieka. Pri potravinovej alergii na mlieko, ktorá, mimochodom, patrí medzi najrozšírenejšie potravinové alergie, ide vlastne o alergiu na bielkovinu kravského mlieka. Pri intolerancii ide o nedostatok enzýmu laktáza, ktorý štiepi mliečny cukor, laktózu. Aj preto sa môžete stretnúť s pojmom potravinová, presnejšie laktózová intolerancia.
Ak sa teda aktívne venujete športom a zdravému životnému štýlu, jedno je jasné. Pri potravinových obmedzeniach, ako ich nazývam, je všetko tak trochu komplikovanejšie.
Pri väčšine potravinových neznášanlivostí prosto viete, čo nemôžete. Nemôžem jesť mliečne? Dobre, tak nebudem jesť nič, kde sa nachádza mlieko a výrobky z neho. No iný prípad nastáva, ak máte histamínovú intoleranciu. Aj preto sa jej budem venovať zvlášť.
Histamínová intolerancia vzniká pri zvýšenom množstve histamínu v tele. Ten sa tak nestíha rozkladať, začína sa hromadiť a spôsobuje ťažkosti rôzneho charakteru. Bohužiaľ však histamín nie je nejaká látka, ktorá sa nachádza len v určitých potravinách. Mnohé potraviny ho v sebe prirodzene obsahujú, prípadne podporujú jeho uvoľňovanie.
Dokonca aj symptómy sa líšia od človeka k človeku. Niektorí majú len určité príznaky, iní ich majú viacero naraz. Teda nielen obsah histamínu v rôznych potravinách je individuálny, ale aj následné príznaky, ktoré sa u vás môžu objaviť.
Nakoľko sa histamín nachádza naozaj v mnohých potravinách a jeho množstvo závisí od rôznych faktorov, ako je spôsob spracovania či skladovania, nedá sa presne určiť, ktoré potraviny sú tie “zlé”, a teda ktorým sa treba vyhýbať.
Asi najlepší zoznam potravín aj s približným obsahom histamínu nájdete na tomto odkaze.
Pri histamínovej intolerancii je vhodné vyhýbať sa aj rôznym omáčkam.
Pokúsim sa vám dať pár rád, čo v prípade HIT môžete jesť a čomu sa, naopak, oblúkom vyhýbať. No treba podotknúť, že znášanlivosť potravín pri tomto type intolerancie je naozaj veľmi individuálna. Treba teda, aby ste si to odskúšali sami na sebe a na základe reakcií vášho tela si následne vytvorili vlastný zoznam.
Vyššie uvedený informačný zoznam vecí, ktoré pri HIT nemôžete, vás pravdepodobne vystraší. Najmä, ak máte ešte inú potravinovú alergiu alebo intoleranciu, ako ja. No ako som už spomenula, pri každom je to veľmi individuálne, takže treba prosto postupne skúšať.
Najlepšie urobíte, ak sa budete riadiť týmito radami:
Z ovocia môžete pri histamínovej intolerancii napríklad jablká, kiwi, hrušky či melón.
Keď mi zistili potravinovú intoleranciu, odporúčali mi dať si takzvanú eliminačnú diétu, teda začať pri zemiakoch a ryži, ak si dobre pamätám, a postupne pridávať potravinu po potravine a sledovať sa. Ono, určite to bude mať svoj význam, no ja som jeden z tých ľudí, ktorí si určité veci prosto nevedia odoprieť a hlavne sa im do toho akosi nechce ísť. Však to asi sami poznáte. 🙂
Na druhej strane, už len tým, že nebudete jesť to, čo nemáte, sa vám uľaví od rôznych symptómov a problémov. Uvidíte, ako vám nové stravovacie návyky začnú meniť vaše telo, a to nielen po fyzickej stránke. Budete sa lepšie cítiť a navyše aj lepšie vyzerať. Čo viac si priať.
Pevne teda verím, že to aj s diagnózami, akou je potravinová intolerancia a potravinová alergia, zvládnete.
Fotografie: freepik.com
DAOSiN® je doplnok k diéte pacienta pri liečbe neznášanlivosti potravín vyvolanej histamínovou intoleranciou.
Užitím kapsulí DAOSiN® tesne pred jedlom sa zvýši hladinu enzýmu DAO v tenkom čreve. To napomáha rozkladu histamínu prijatého v strave. Histamín v strave sa potom nevstrebáva z tenkého čreva a nespôsobuje tak ťažkosti u ľudí so zníženou znášanlivosťou histamínu, tzv. histamínová intolerancia. Kapsula sa musí prehltnúť celá, aby sa nepoškodený obsah dostal cez žalúdok až do čreva! Produkt je pre svoj živočíšny pôvod nevhodný pre vegetariánov.
DAOSiN® je v zákazníkmi overenom e-shope najlekaren.sk dostupný v baleniach 10, 30 a 60 kapsulí. Pre zvýšenie účinku sa odporúča užívať spolu s vitamínom C.
Zistiť viac! [/ su_button]
Skĺbiť sedavú prácu so zdravým životným štýlom je niekedy naozaj drina. Popri písaní sa snažím nájsť si čas na rodinu, priateľov, cvičenie a samozrejme dobré jedlo.
vanekova.sk | dennikpozitivnehomyslenia.sk
Ja neviem ako vás, ale ak mňa v živote niečo dlhodobo štvalo, tak to, že som vlastne…
Celý článokČo sa týka spaľovania tuku, existuje veľa stratégií stravovania sa. A čo tak napríklad nejesť vôbec? Môžete…
Celý článokInca Collagen recenzia: Jediný kolagén, ktorý budete kupovať z lásky Inca Collagen som minule zbadal na pulte…
Celý článokPotrebujem schudnúť a zlepšiť si kondičku. Fitko ma nebaví, behať sa mi nechce, ale mal/mala by som…
Celý článokToto sú 3 skupiny potravín, s ktorými môžete schudnúť ľahšie! V zimnom období je potrebné konzumovať potraviny, ktoré…
Celý článokHovorí vám niečo meno Patrick Linhart? Mnohým určite áno. Ako potravinový kritik už cez tri roky odhaľuje…
Celý článokČo je jablčný ocot, je účinný aj na chudnutie - ako ho užívať? Jablčný ocot sa vyrába kvasením…
Celý článokAko docieliť, aby bola športová podprsenka funkčná a aj pohodlná? Ak chceme zdravo žiť, je k tomu…
Celý článokPri svojom pátraní po kvalitných výživových doplnkoch sľubujúcich úbytok telesnej hmotnosti som narazil na tento nesporne zaujímavý…
Celý článokMnoho mamičiek sa po pôrode a popri deťoch snaží schudnúť, no nedarí sa im. No existujú ľudia,…
Celý článokKto je Matej Leščinský? Fitness tréner a výživový poradca Matej Leščinský sa stal naším spolupracovníkom, z čoho…
Celý článokPodľa štatistík vypije priemerný kávičkár cez 3 šálky kávy denne. Čo presne ale robí káva s naším…
Celý článok