Prečo zaradiť banán do každodenného jedálnička
Banán patrí bezpochyby medzi jedno z najobľúbenejších ovocí na celom svete. V globálnom meradle mu môžu konkurovať pravdepodobne len jabĺčka (žeby téma ďalšieho článku?). Každopádne, banány sa tešia nesmiernej popularite kvôli viacerým dôvodom.
Okrom toho, že sú lahodné a výborne chutia, obsahujú veľké množstvo telu prospešných látok, vitamínov a minerálov. Kredit im zvyšuje aj ten fakt, že sú pevné a ľahko prenosné. Ideálne sa tak hodia do akejkoľvek tašky či vrecka.
Banán – základné informácie
Najznámejšou odrodou banánov je pre Európanov Cavendish. Je to banán, ako ho poznáte z bežných obchodov. Váži približne od 120 do 200 gramov a skladá sa z jedlej časti (80 %) a šupky (20 %). Tieto plody rastú na stromoch v takzvaných rukách.
Banány sa pôvodne vyskytovali v juhovýchodnej Ázii, predovšetkým v Indii. Začiatky ich kultivovania sa odhadujú do obdobia okolo 4000 rokov pred naším letopočtom. Na západ boli údajne dovezené arabskými dobyvateľmi v roku 327 pred n. l.
V 100 gramoch banánu sa ukrýva približne 90 kalórií, okolo 20 g sacharidov, vyše 1 g bielkovín a asi 2,5 g vlákniny. Taktiež je bohatý na draslík, fosfor, horčík, vápnik, vitamín A a ďalšie iné osožné látky.
Banán ako ovocie pre všetkých
Poďme si ale podrobnejšie vysvetliť, čo myslíme tvrdením, že banán je ovocie pre všetkých. Vzhľadom na jeho pomerne vysoký obsah cukrov je výborným zdrojom energie pre športovcov. Keďže dokáže veľmi dobre zasýtiť, perfektne sa hodí aj ako desiata do školy či do práce a zužitkuje sa tiež v kuchyni pri rôznych kreatívnych receptoch.
Zdravie
- Zmenšovanie pravdepodobnosti výskytu ochorenia obličiek
- Pozitívny vplyv na trávenie
- Znižovanie rizika srdcových ochorení
- Zlepšenie nálady, zmiernenie bolesti hlavy a menštruačných ťažkostí
- Protizápalové účinky
- Spevňovanie kostí
- Znižovanie rizika mozgovej mŕtvice
- Pomoc v boji proti rakovine
Pozitívne účinky banánov na ľudský organizmus sú nespochybniteľné, čo dokazujú aj rôzne zahraničné výskumy. Podľa niektorých z nich dokonca zmenšujú pravdepodobnosť výskytu ochorenia obličiek. To však nie je ani zďaleka všetko.
Banány sú známe najmä vďaka svojmu pozitívnemu vplyvu na trávenie. Okrem toho, že sa odporúča ich konzumovanie pri hnačkách, kvôli vysokému obsahu vlákniny napomáhajú aj pravidelnému vyprázdňovaniu.
Jedenie tohto obľúbeného ovocia dokáže viesť aj k zníženiu rizika srdcových ochorení. Môže za to vysoký obsah vlákniny, draslíka či vitamínu C. Banán sa takisto postará o zlepšenie vašej nálady a zmiernenie bolesti hlavy alebo menštruačných ťažkostí. S týmto všetkým súvisí aj fakt, že sa vám bude po pravidelnej konzumácii banánov lepšie spať.
Banány sú často skloňované aj v súvislosti s protizápalovými účinkami a spevňovaním kostí. Za zmienku stoja aj štúdie, ktoré uvádzajú, že banány pomáhajú v boji proti rakovine a znižujú riziko mozgovej mŕtvice.
Krása
- Redukcia vrások
- Prírodné bielidlo zubov
- Pomoc pri svrbení podráždení pokožky
Banán, presnejšie povedané, banánová šupka, nájde svoje využitie aj v domácej kozmetike. Pre redukciu vrások postačí, ak si budete vnútornou stranou šupky masírovať tvár, necháte pár minúť pôsobiť a opláchnete. V prípade pravidelného trenia o zuby zase dosiahnete efekt prírodného bielidla.
Zaujímavosťou je, že po uštipnutí komárom, resp. pri svrbení a podráždení pokožky, sa odporúča priloženie banánovej šupky z vnútornej strany na zmiernenie bolesti. Úľava by sa mala dostaviť po niekoľkých minútach.
Využitie v kuchyni
- Náhrada za vajíčka
- Banánový chlieb, koláč, bábovka
- Banánové palacinky, lievance
- Ovsená kaša
- Smoothies
- Ovocné šaláty
Je síce pravdou, že banány dokážu poslúžiť ako veľmi rýchla pochúťka, ale taktiež nájdu svoje využitie aj v kuchyni pri príprave zaujímavých jedál od výmyslu sveta. Dokonca, pri pečení môžu byť adekvátnou náhradou za vajíčka.
Jedným z najobľúbenejších receptov, pri ktorých sú používané banány, je určite banánový chlieb, koláč alebo banánová bábovka. Populárne sú však aj banánové palacinky či lievance. Výborne sa hodí tiež do ovsenej kaše, kde ho môžete nielen nakrájať, ale aj rozpučiť pri jej príprave. Samozrejme, do pozornosti dávame aj rôzne vyhotovenia banánových smoothies, ktoré sú perfektnou voľbou na štart do nového dňa, alebo ovocné šaláty na studený spôsob.
Ďalšie zaujímavosti o banánoch
Banány sa oberajú zelené a dozrievajú až počas prepravy. Zároveň by sa nemali skladovať v chladničke, pretože sa naruší práve spomínaný proces dozrievania.
Aj keď je pravdou, že banán je vhodný typ ovocia na rôzne diéty a upravené spôsoby stravovania, dajte si pozor na jeho konzumáciu vo večerných hodinách. Nezabúdajte totižto na to, že má vysoký obsah cukrov. Avšak, menej zrelé banány majú spravidla nižší glykemický index. Na druhej strane, jedením nedozretých banánov si môžete privodiť neželané tráviace ťažkosti.
Odmeňte svoje telo
Čo dodať na záver? Vzhľadom na to, že banány majú vo všeobecnosti blahodarné účinky na ľudský organizmus, čím myslíme nielen zdravie človeka, ale aj jeho prirodzenú krásu, by nemali chýbať v žiadnej domácnosti. Práve naopak, mali by sa nachádzať v každej poriadnej kuchyni. Potrebujete ešte viac dôvodov na to, aby ste zaradil banán do každodenného jedálnička a odmenili tak svoje telo?
Zdroj fotografií: freepik.com