Bonitas a Farmland od Nutiva – zdravé potraviny bez éčok a obalov
Toto je tak trošku netradičná recenzia na zdravé potraviny Bonitas Organic (BIO) a Farmland z eshopu Nutiva. Písal som ju z pohľadu malého domáceho pestovateľa. Ich dodávateľmi sú malí farmári z celého sveta, ktorí často disponujú modernou technikou a štedrými dotáciami. Moje podmienky na pestovanie sú naopak skromné a s minimom techniky. Na druhej strane, spája nás to, že máme radi kvalitné, zdravé potraviny bez éčok a chemikálií. Obľubujeme chutné orechy a oriešky, semienka, sušené ovocie či iné zdravé maškrty. Vadia nám všadeprítomné plasty, to nech sú radšej potraviny bez obalu. Vieme, čo sú zero waste produkty. Oni majú na zdravé potraviny eshop a obaly používajú ekologické. Dokonca vo svojom eshope ponúkajú aj čoraz obľúbenejší bezobalový nákup, keď potraviny kupované na váhu sú zabalené “iba” v papieri. Ako v porovnaní s nimi obstáli moje TOP zdravé potraviny pestované doma, v našich slovenských podmienkach? Všetko sa dozviete v nasledujúcom článku z rubriky „Recenzie trochu inak“.
Holdujete zdravej strave a potrpíte si na kvalitné biopotraviny, zdravé potraviny bez éčok, najlepšie aj bez obalu? Tak vás bude určite zaujímať ako a kde ich môžete získať.
3 spôsoby ako získať kvalitné potraviny bez éčok a možno aj bez obalu
- Vypestujte si kvalitné potraviny bez éčok sami. To je do určitej miery aj môj prípad. Kľudne sa môžete inšpirovať.
- Nájdite si svojho malého farmára v lokalite, kde bývate. Toto by mohol byť váš prípad, pokiaľ zrovna nebývate v City. Ale farmár tam rád príde za vami.
- Nakupujte zdravé potraviny online cez eshop. Pokiaľ je toto presne váš štýl, tak sme doma. Nakupovať online je tretí a najjednoduchší spôsob ako získať kvalitné a poctivé potraviny.
Ak si potrpíte na zdravé stravovanie, Nutiva sa vám bude určite páčiť.
Asi nebudete sami, veď prečo inak by na mňa pri návšteve eshopu nutiva vyzliezol z kúta obrazovky takýto obrázok? Priznám sa, ešte som od portálu Heureka nevidel prideliť 100% spokojných zákazníkov v dotazníku spokojnosti. Pravdupovediac, tak trochu ma to zaskočilo.
Zoznámte sa: Nutiva – obchod so zdravými potravinami
S Nutiva máme spoločné aj to, že radi skúšame rôzne maškrty a hľadáme všetky tie ich dávno stratené chute. A nie je to vždy ľahké. Veď to poznáte, škodlivé éčka v potravinách, ovocie bez chuti a vône. Pulty nákupných centier sa prehýbajú pod záplavou produktov. Žiaľ, produktov prechemizovaného poľnohospodárstva a potravinárskeho priemyslu. Veď zisk je prvoradý bez ohľadu na kvalitu produktov a zdravie konzumenta. Sú to ešte vôbec potraviny, a či už len otraviny?
Eshop Nutiva založila skupina nadšencov
V tejto neľahkej dobe sa skupina nadšencov pre kvalitné a zdravé potraviny rozhodla, že to začne robiť inak. Že bude hľadať, vyberať a prinášať pre svojich zákazníkov len to najlepšie a najchutnejšie zdravé jedlo z celého sveta. A tak vznikol e-shop Nutiva.sk. Môžete si v ňom kúpiť produkty zdravej výživy, biopotraviny, raw jedlá ale aj výživové doplnky a superpotraviny. Majú na predaj aj spomínané orechy, oriešky, semienka, sušené a konzervované ovocie, mrazom sušené ovocie či zdravé dobroty pre deti.
Eshop Nutiva je dôkazom, že zdravá strava môže byť kvalitná aj chutná
V eshope Nutiva sa rozhodli robiť osvetu – chcú ľuďom neustále pripomínať, ako chutia potraviny vypestované s láskou.
A to ma dostalo. To je reč, ktorej rozumiem. Neváhal som a rozhodol som sa, že otestujem niektoré (pre mňa a z môjho pohľadu) top zdravé potraviny z ich online ponuky.
Ako chutia zdravé potraviny vypestované s láskou?
Aby ste boli v obraze, nechcem tu teraz riešiť, či je ich chlorella z eshopu Nutiva dosť zelená. Ani s vami nebudem zdieľať recepty na zaručene úžasné raw koláčiky.
Chcem sa zamerať na niektoré BIO potraviny ale aj na tie “nebio”, no poctivé potraviny z ponuky eshopu Nutiva. A pozrieť sa na ne trochu inak, ako to býva pri takýchto recenziách zvykom. Veď sme v rubrike „Recenzie trochu inak“.
Zdravé potraviny bez éčok z pohľadu malého domáceho pestovateľa
A ktože som ja, že sa chcem s odborníkmi na kvalitné potraviny porovnávať?
Som len obyčajný človek, ktorý nezabudol aké chutné a voňavé môže byť doma, vlastnými rukami dopestované ovocie či zelenina.
Začiatok-recenzie: Moje TOP zdravé potraviny z nutiva sk
Skôr než sa začnem venovať samotným produktom, mal by som možno spomenúť, ako Nutiva rozlišuje a označuje svoje potraviny. Vo svojom eshope má totiž zastúpené dve obchodné značky:
BIO značka Bonitas
Pod značkou Bonitas sa predávajú biopotraviny, ktoré sú výsledkom ekologického poľnohospodárstva. Bez pesticídov, herbicídov a umelých hnojív. Kvalita BIO potravín je oveľa vyššia, chuť je výraznejšia a čerstvejšia, a tomu zodpovedá aj vyššia cena.
Konvenčná značka Farmland
Kvalitné a zdravé potraviny od Farmland pestujú malí poľnohospodári z celého sveta. A hoci sú to potraviny bez označenia BIO, značka Farmland prináša na váš stôl výbornú kvalitu za nižšiu cenu.
V čase, keď pripravujem tento článok (máj 2021), podľa dotazníka spokojnosti Heureka, odporúča eshop Nutiva 100% zákazníkov. Priznám sa, že s napätím otváram kartónovú krabicu, ktorá v rekordnom čase a v bezchybnom stave dorazila z eshopu nutiva sk.
V krabici sú potraviny od Bonitas BIO, Farmland aj tie bez obalu
Zero Waste, v preklade „Život bez odpadu“
Zero Waste je označenie pre životný štýl, ktorý podporuje opätovné využívanie všetkých zdrojov bez tvorby odpadov. Myslím, že mnohých z nás by potešil ďalší ekologický eshop v zmysle Zero Waste filozofie. Nadšencom z Nutiva budeme držať palce. Kiež by pribudol ďalší bezobalový obchod a nákup bez obalu by bol samozrejmosťou pre väčšinu ich sortimentu. Nech sa im to čoskoro podarí!
Nasleduje letmý pohľad do krabice – rozmýšľam, s čím začať…
U nás v záhrade, ako celkom prvé, zo všetkých stromov, rozkvitnú vždy mande. Ako inak, po krátkom váhaní beriem na koštovku ako prvé mandle.
Mandle sú chutné a zdravé, obsahujú vitamíny a chránia srdce
Mandle sú spomedzi všetkých orechov najbohatšie na výživné látky a poskytujú:
- Vitamíny a minerály, najmä vitamín E.
- Zinok, vápnik, horčík a omega 3-mastné kyseliny.
- Mandle obsahujú veľké množstvo mononenasýteného tuku, ktorý prospieva zdravému srdcu.
- Mandle sú ideálne na znižovanie vysokého cholesterolu a úpravu krvného tlaku. Preto sú vhodné aj pre ľudí so srdcovo-cievnymi problémami.
Mandle sú prírodným zdrojom výživy, zaženú hlad a môžu sa stať vhodnou náhradou za sladkosti a ťažké jedlá.
Ako pestujem mandle
Mandliam sa u nás, v južných oblastiach Slovenska vcelku darí. Priznám sa, mandľový stromček som si na záhradku vlastne nikdy nekupoval. Mandľa sa totiž niekedy používa ako podpník pre pestovanie iných ovocných stromčekov, napríklad nektariniek alebo broskýň. Občas sa nový stomček „neuchytí“ a vyschne. A niekedy z toho životaschopnejšieho podpníka začne vyrastať mandľa. Zjednodušene napísané, ako podpník sa používa odolný stromček, na ktorý sa naočkuje ušľachtilejšia, chutnejšia a výnosnejšia odroda.
A tak mám teraz v záhrade 4 mandľové stromy. Každý z nich mi dáva rôzne bohatú úrodu chutných mandľových jadier rôznej veľkosti a tvarov.
V ponuke eshopu Nutiva sú okrem neupravovaných jadier aj mandle solené, pražené a solené, údené, blanšírované, v cukre, v čokoláde. Mandle lúpané, plátky, bio aj mandle bez obalu.
Ja som si pre objektívnosť porovnávania vybral 200 gramové balenie obyčajných alebo ak chcete „surových“ mandlí.
Mandle jadrá Farmland, 200 g, Nutiva – Recenzia
Sladké mandle Farmland sú produktom ekologického hospodársta a pochádzajú z USA. Tak sa to píše v popise produktu v eshope, hoci v tomto prípade ide „len“ o plody práce malých farmárov, bez hrdého označenia BIO. K tomu len toľko, že tu ide často len o to získať certifikát a nie každý malý pestovateľ si ho môže dovoliť. To však nevylučuje, že plodiny spĺňajú tie najvyššie kritáriá hodnotenia. Mimochodom, v tom prípade sú tie moje plodiny super bio aj bez certifikátu!
Produkt je vkusne zabalený a otvára sa pomerne ľahko aj „holými rukami“. Vrecúšku však chýba perforácia na ľahšie otváranie, na ktorú sme si už pri podobných obaloch zvykli. Tí inteligentnejší z nás pri otváraní pravdepodobne použijú nožničky.
Mandle od Farmland sú menšie ako tie moje ich jadrá majú ale plnší tvar. Jadrá z môjho ďalšieho mandľovníka sú naopak zase menšie a plnšie ako tie z eshopu. Tých ale býva menej, takže sa spotrebovali dávno pred touto recenziou.
Aké sú typické arómy a príchute, ktoré u mandlí môžeme nájsť?
Je to vôňa ovocia, marcipán (benzaldehyd), tmavá čokoláda ale aj chuť oriešková, drevitá, toastová a zemitá príchuť.Sladká alebo horká príchuť mandľovej odrody závisí od genetiky materského stromu v sade.
Niečo vám to pripomína? Ak ste už niekedy boli na ochutnávke vín, určite si pamätáte ako kvetnato someliér opisuje všetky patričné chute a vône. A vy ich tam spolu s ním samozrejme všetky objavujete. Všetko je vám jasné, vnímate každý aj ten najjemnejší detail ale len do tej chvíle, dokedy pôsobí čaro someliérovej osobnosti. S odchodom someliéra sa postupne vytráca aj vaša takmer nadprirodzená schopnosť vnímať chute a vône skúmaného moku. Asi to tak má byť, nemôžeme byť predsa všetci someliéri a degustátori, kto by potom na nás robil? 🙂
Striedavo ochutnávam raz mandle Farmland, raz tie z vlastnej úrody
A hoci mám v celku jemné chuťové a čuchové receptory, márne hľadám tie očakávané vonné a chuťové nuansy. Nemám svojho favorita. Obe vzorky mi chutia a ak vo mne niečo evokujú, tak sú to večerné posedenia s priateľmi. A všelijaké tie dobrodružstvá, ktoré nasledovali potom, keď už boli všetky mandle zjedené.
Jadrá z mojej úrody mandlí sú o trošku väčšie a mäkkšie. A hoci očividne pochádzajú z rôznych odrôd z opačných koncov sveta, predsa len cítim u oboch veľmi jemný chvostík horkosti. Dostal som neodolatelnú chuť testovanie prerušiť a otvoriť si pivo.
Ktoré mandle mi chutili viac?
Naozaj nedokážem objektívne určiť, ktoré mandle mi chutia viac. Nemôžem ich prestať ochutnávať a to ma núti sformulovať dve výhrady:
-
Vážne nerozumiem tomu, ako niekto môže zjesť iba za hrsť mandlí. To vážne narúša moju vieru v štúdie, ktoré tvrdia, že koznumáciou mandlí nedochádza k zvýšeniu hmotnosti.
-
Musím sa veľmi ovládať, verím, že z množstva skonzumovaných mandlí by som mal po čase riadne otlačené zuby. Táto mandľa bola určite posledná (heh, je to celkom ako pri cigaretách)!
Na rube obalu sú povinné údaje o zložení, výživové údaje, distribúcia, dátum spotreby a pod. tak ako to vyžaduje legislatíva EU. Krajinu pôvodu som na obale nenašiel, ale pripomínam, že informácia je dostupná v eshope na stránke produktu.
Čo som však na obale našiel, je varovanie, ktorá ma dokáže vždy vydesiť:
Výrobok môže obsahovať glutén, sezam, orechy a sóju!
Je to informácia, ktorá sa opakuje pre všetky podobné produkty. Rozhodol som sa preto, že zistím raz a navždy, čo ten nápis znamená. Aké riziká prináša pre ľudí s alergiou alebo neznášanlivosťou k určitým potravinám?
Viac na túto tému si prečítajte v článku: Potravinové alergény – Čo znamená “Výrobok môže obsahovať stopy”?
Priznám sa, že nápis „sója“ na mňa pôsobí vždy a za každých okolností ako červené súkno na mladého býčka. Aj keď vzhľadom k môjmu veku by sa mohlo jednať skôr o starého v..a. Som na ňu svojim spôsobom alergický v zmysle neznášam ju.
Ale keďže ja ozajstný alergik nie som, a tak im tú prípadnú trošku sóje v balíčku odpúšťam a s chuťou si dám ešte jednu mandľu. A vy, na aké máte chuť – údené, blanžírované, pražené a solené? Dajte si, určite si pochutnáte a možno vám aj spravia náladu!
Burské oriešky a zdravie – Čo myslíte, sú arašidy zdravé?
Od mandlí k arašidom nie je ďaleko, poďme sa teda pozrieť na ne. Z krabice ako druhé v poradí vyberám lúpané nesolené nepražené BIO arašidy so značkou Bonitas. Podľa popisu na obale pochádzajú z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva. Áno, aj teraz som si kvôli objektívnej porovnávačke vybral z ponuky Nativa neochutené a tepelne neupravované arašidy. Ale ako čoskoro uvidíte, tento arašidový duel som prehral kontumačne.
Arašidy, familiárne nazývané tiež búrske oriešky, či už lúpané, nesolené, solené, pražené alebo v cukre, okrem toho, že výborne chutia:
- Patria medzi najlepšie prírodné zdroje bielkovín.
- Arašidové orechy znižujú zlý cholesterol, riziko rakoviny.
- Zlepšujú pamäť a podporujú chudnutie.
- Arašidy sú vhodné aj ako náhrada za nezdravé jedlá z fastfoodu.
Arašidy – Nežiadúce účinky
Arašidy a ich nežiaduce účinky sú spájané s bielkovinami, ktoré obsahujú. Takzvané búrske oriešky sú preto často označované za potravinové alergény.
Podľa jednej z množstva vedeckých štúdií ľudia, ktorí denne konzumujú arašidy si dokážu lepšie udržiavať telesnú hmotnosť a BMI. Tak ja im teda držím palce, dúfam len, že sú v konzumácii arašidov disciplinovanejší ako ja.
Arašidy, podzemnica olejná pestovanie – Ako to robím ja
Vedeli ste, že arašidy sa dajú pestovať aj u nás na Slovensku? Pestovanie arašidov si vyskúšali už moji rodičia. Jednoducho ich zasadili do zeme spolu so zemiakmi, však podzemnica olejná, nie? :). Burské orechy, ktoré pestovali si spokojne rástli a po mnoho rokov prinášali svoju úrodu.
Arašidy nepražené, Bonitas BIO, 100 g, Nutiva – Recenzia
Obal je podobný ako pri mandliach ale rozdiel medzi značkami Farmland a Bonitas Organic rozpoznáte na prvý pohľad. Obe balenia pôsobia veľmi vkusne, škoda len, že práve na týchto arašidoch „lepič“ netrafil etiketou pomyslený stred balíčka.
Ani v tomto prípade som v popise na obale nenašiel zmienku o krajine pôvodu. My všakvieme, že najväčší pestovateľ arašidov na svete je Čína, potom s veľkým odstupom nasledujú India, USA, Nigéria a ďalšie. Takže výber možností sa nám do určitej miery zužuje. Ja osobne, pokiaľ možno, uprednostňujem plodiny a potraviny slovenské, české alebo maďarské. Žiaľ, ani jedna z týchto krajín sa neradí medzi svetových pestovateľov podzemnice olejnej. Takže v tomto prípade mi na krajine pôvodu až tak nezáleží.
Už sme si povedali, že túto recenziu nerobí študovaný odborník, a preto je zaiste veľmi subjektívna. Ale uznajte sami, že najdôležitejšie je, aby nám chutilo. Veď aj úplný amatér zacíti potuchlinu alebo vidí pleseň zo zlého skladovania. A isto-iste nemusím byť senzibil, aby som v balíčku burákov objavil mole.
Nutiva si dáva na kvalitu potravín pozor
Našťastie toto nie je ten prípad. Nutiva si dáva na kvalitu pozor, veď meno si pokazíte len raz a ďalší konkurenti čakajú v rade na vaše miesto na výslní. Navyše keď všade číhajú zlí a všetkého schopní 🙂 potravinoví inšpektori zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.
Bio nepražené arašidy Bonitas z eshopu Nutiva sú v každom prípade čerstvé, majú príjemnú vôňu a akurátne orieškovú chuť. Aj vizuálne na mňa pôsobia celkom príťažlivo.
Nastal čas pochváliť sa ako dopadlo moje pestovnie arašidov
Keď som po mnohých rokoch v ktoromsi eshope so semienkami našiel buráky na sadenie, s objednávkou som neváhal ani chvíľu. Zasadil som ich do záhonu a čakal. Všetko prebiehalo v najlepšom poriadku, rastlinky rástli, kvitli a potom…
A potom sa mi to akosi vymklo z rúk. Tých pár rastlín podzemnice olejnej sa vo veľkej záhrade záhadne stratilo. Niečo pohltila burina (nič nerastie tak rýchlo ako burina) a niečo zničili predátori.
Hovorím si nevadí. Nejaké tam hádam zostali. Naivne som si myslel, že arašidy, tak ako aj iné v zemi zabudnuté plodiny (napríklad zemiaky), začnú na jar opäť rašiť zo zeme. Dúfal som, že si ich takto chytrácky a bezpracne rozmnožím. Ale nestalo sa tak.
Na jar objavili moje zabudnuté arašídy sliepky
Je pravda, že na jar, keď som pripravoval pôdu na novú sezónu, sa zvyšky mojej minuloročnej úrody arašidov opäť objavili. Ale len vďaka sliepkam, ktoré zabudnuté buráky vyhrabali zo zeme. Potom sa zletelo vtáctvo z neba…
Ak sa pýtate o akých predátorov pri ničení arašidov najčastejšie ide, v mojom prípade to boli určite sliepky. Ale na orechoch a orieškoch si rady pochutnajú tiež myši, dokonca som u nás pristihol aj zatúlanú veveričku. Ale hlavný potravinový predátor je môj xRussel Ferdo.
Psi sú všeobecne známi svojou náklonnosťou k maškrteniu na čomkoľvek ale Ferdo je anomália – to je doslova chodiace vrece na odpadky. Je to adoptovaný najdúch – tuláčik, ani sa mu nečudujem zrejme sa tými odpadkami nejaký čas živil, tak mu to asi ostalo.
Ten biedny zvyšok z mojej úrody arašidov, čo sa mi podarilo pred ním zachrániť som si už netrúfol sám otestovať. Za vedu život ale nebudem predsa dojedať zvyšky po psoch, tak som vám ich aspoň odfotil. 🙂
Buráky z vlastnej úrody som teda neotestoval, preto z porovnávania nebude nič. Súboj o burské oriešky kontumačne ale po zásluhe vyhráva Nutiva. Rád som ich arašidy ochutnal a vy neváhajte a ochutnajte tiež!
Pekanové orechy sú plné zdravých tukov a minerálov – Ako chutia?
Keď sme už pri orechoch a orieškoch, tak budeme pokračovať v tomto sortimente. A preto ďalším produktom, na ktorý sa pozrieme podrobnejšie, budú pekanové orechy.
Musím sa priznať, že pekanových orechov som v živote veľa nepojedol a nikdy som žiadny nevypestoval. Hoci orechovec pekanový sa dá pestovať aj v našich končinách. Podľa Wikipédie je to druh orechovca, inak nazývaného aj pekan. Je to mohutný strom, ktorý pochádza z centrálnej časti juhu severnej Ameriky. Jeho názov sa odvodzuje z algonquinského slova, které znamená „orech, na rozbitie ktorého potrebuješ kameň“.
Mám rád tieto úžasné indiánske názvy a ešte väčšiu radosť mám z toho, že v ruke konečne držím produkt „bez obalu“.
Asi vás už neprekvapí, že sme narazili na ďalší falošný oriešok! Podobne ako arašid ani pekan nie je v skutočnosti orechom, pekanový „orech“ je totiž kôstkovica.
Pekanové orechy nám poskytujú:
- Množstvo zdravých tukov a antioxidantov.
- Obsahujú tiež vlákninu, zinok a vitamíny E a K.
- Obsahujú málo cukrov, a keďže pomáhajú s kontrolou hladiny cukru v krvi, sú vhodné aj pre ľudí s cukrovkou.
Pekanové orechy sa podobajú na naše vlašské orechy ale ich chuť je vraj ale oveľa sladšia a delikétnejšia. Hmm, nuž tak uvidíme ako chutia pecanové orechy z USA!
Pekanové orechy Farmland, lúpané, bez obalu, 300 g, Nutiva – Recenzia
Vkusné, jednoduché vrecúško prelepené etiketou s povinnými informáciami pre zákazníka. Všímam si, že po najakom čase začne byť miestami mierne mastné. Ale ani najmenej mi to nevadí. Koniec koncov, vrecko má slúžiť na transport k vám domov. A to zvládlo dokonale. Neskôr, ak to vôbec stihnete, určite nájdete vhodnú nádobu na skladovanie tejto pochúťky.
Hovorí sa, že plodina prospieva tomu ľudskému orgánu, na ktorý sa podobá
Pri takých vlašských orechoch je mi to v celku jasné. Vlašák sa podobá na mozog. Teraz však prevraciam pekanový orech v prstoch a dívam sa naň z každej strany. Som tak trochu na rozpakoch. Čo mi to len pripomína?
S chuťou je to podobné. Áno sú výborné, sú chutné, jemnejšie a sladšie a určite maslovejšie ako vlašské orechy. To je asi tá prvá vec, čo si všimnete. Párkrát hryznete a zrazu máte plné ústa príjemnej pohody. Je to niečo dôverne známe, niečo vám to pripomína ale neviete si spomenúť. Zrejme blbý nápad ale z ničoho nič máte chuť sa bozkávať. Ja osobne určite opäť nič nepokazím dúškom chutného piva.
Chcete vedieť, či by som vymenil pekanové orechy za vlašské?
Pekanové orechy treba určite vyskúšať. Okrem toho, že si na nich naozaj pochutnáte, môžete si s partnerom zahrať hru „hľadaj tri rozdiely“. Pretože obe plodiny, pekan aj vlašák sú takmer to isté a zároveň celkom iné. Keby pekanové orechy neboli americké, prisahal by som, že v tom má prsty nejaký Číňan. U nás ochutnal vlašáky a potom, ako to už u číňanov bývalo dobrým zvykom, ich opajcoval. Lenže cesta z Európy do Číny je dlhá a tak sa mu tie chute cestou trošku poplietli. Ale pekanový orech už bol na svete, či?
Nie, pekanové orechy by som za vlašské v nijakom prípade nevymenil. Prečo by som sa mal okrádať o výborné chute a zážitky? Objednám si z oboch!
Prečo sú na mojom strome všetky vlašské orechy čierne?
Možno sa teraz pýtate, prečo si ten človek ide spolu s pekanovými objednávať z eshopu Nutiva aj vlašské orechy? Veď vlašáky sú také obyčajné, bežné orechy, na Slovensku je ich všade plno. A že malý domáci pestovateľ!
No hej, „bejvávalo“. Aj ja mám zo dva, zo tri veľké stromy, aj pri cestách bývalo orechov habadej. Kedysi nebola o ne núdza a komu sa nelenilo obíjať a zbierať, ten mal orechov plné kýble či igelitky. Ale v posledných rokoch postihuje slovenské orechy jedna pliaga za druhou a ani s mojou úrodou to nevyzerá ružovo.
Moje orechy napadla vrtivka orechová z Ameriky
Aj moje orechové stromy, hoci dlho odolávali, nakoniec tomu najnovšiemu škodcovi podľahli tiež. Už druhý rok ma namiesto orechov obdarúvajú nevzhľadnými, slizkými čiernymi guľôčkami. Šupka orecha je čierna, mazľavá, hnilá. Vnútri sú malé biele červíky. Nový škodca sa volá vrtivka orechová a údajne k nám prišla v roku 2012 zo severnej Ameriky. Keby to nebolo také smutné, aj by som sa schuti zasmial na titulku v denníku Pravda: Pliaga z Ameriky. Prečo sčerneli slovenské orechy. Tak jeden americký chrobák (pásavka zemiaková bola považovaná za biologickú zbraň imperialistov) by nestačil? Haló, veď už sme spojenci! 🙂
Ale čo s tým? Ochranné mechanické opatrenia na orechy napadnuté vrtivkou zatiaľ veľmi nezaberajú a s chémiou sa nekamarátim. A keby aj, stromy sú už veľké, na také by som potreboval Jozefa a jeho práškovacie lietadlo (Julo Satinský)
Rozhodol som sa, že namiesto Jozefovho práškovacieho Čmeláka, vyskúšam radšej feromónové lapače. Rovnaké, ako fungujú na vrtivku čerešňovú. Pri čerešniach mám s nimi dobrú skúsenosť. Jediný problém, s ktorým som sa stretol, je moja lenivosť loziť po strome a vešať kade tade lepkavé žlté lapače. Ak vás bude zaujímať ako som s orechmi dopadol, môžem o tom neskôr napísať článok.
Máte pravdu, takto zdravé potraviny nevyzerajú
Čo sa dá robiť, aj v tomto súťažnom kole môžem proti produktom z Nativa postaviť iba ak svoje chuťové spomienky.
Prejdime však radšej k pozitívnejším myšlienkam. A keď si odmyslíme výbornú chuť, sú to najmä vínimočné účinky vlašských orechov na naše zdravie.
Vlašský orech – výživa pre mozog, liečba depresie aj ochrana srdca
Látky, ktoré obsahuje vlašský orech, podporujú správnu funkciu mozgu. Na ukľudnenie a pokojný spánok vyskúšajte vlašské orechy zmiešané so včelím medom v pomere 1:1. Niekto radí strúhať či pomlieť ale také v celku sú podľa mňa oveľa chutnejšie. Veľa sa hovorí aj o ochrannom účinku orechov na srdce a cievny systém. Nie nadarmo sú vlašské orechy sú považované za superpotraviny (Viac v článku: Zimné superpotraviny, ktoré pomáhajú pri chudnutí).
Na kompletnejší popis pozitívnych účinkov vlašských orechov, by nestačil ani samostatný článok, spomeniem ich preto len telegraficky:
- Kyselina linolová pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, spolu s omega 3 mastnými kyselinami zabraňuje zápalom a vzniku krvných zrazenín v cievach.
- Až 62% hmotnosti orecha tvoria zdraviu veľmi prospešné nenasýtené tuky, nenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny a lecitín.
- Vlašské orechy obsahujú kvalitné proteíny a pre veľmi malé množstvo sacharózy sú vhodné aj pre diabetikov.
- Železo je dobré v boji proti chudokrvnosti.
- Mangán pomáha pri mužskej aj ženskej neplodnosti.
- Zinok je potrebný pre zdravú prostatu a mužskú potenciu, ale aj zdravé a silné vlasy, pokožku a nechty.
Tradá, s potešením vyberám z krabice a s pôžitkom otváram ďalší produkt bez obalu:
BIO vlašské orechy jadrá, 300 g, Nutiva – Recenzia
Strčím nos do vrecúška s orechmi a nadýchnem sa. Chvíľku si užívam zmes vône vlašských orechov v kombinácii s už takmer zabudnutou, nostalgickou spomienkou na vôňu papierového vrecka. Možno mi dáte za pravdu, že pri opisovaní chuťových vlastností vlašských orechov toho veľa nového nevymyslím. Na stránke Nutiva to napísali za mňa:
„Chuť a vôňa: typická pre vlašské orechy“
Asi najlepšie by bolo popísať túto chuť ako špecifickú a príjemne horkastú. Vôňa samozrejme orechová ale pozor, práve meniace sa pachové vlastnosti sú často identifikátorom, že s orechmi už niečo nie je v poriadku. Orechy totiž obsahujú vysoký obsah polynenasýtených mastných kyselín. To je pravda jeden z dôvodov, prečo ich zaraďujeme do zdravej výživy. Na druhej strane sú to práve polonenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú citlivé na chemický proces zvaný oxidácia. A keďže oxidácia mení štruktúru tukov, mení sa aj vôňa a chuť orechov. Pokiaľ nedokážete zachytiť jemné vône zatuchnutých, zoxidovaných orechov, spoľahnite sa na informačný štítok a informáciu o expirácii.
Oxidácia potravín je podľa vedcov spájaná s viacerými ochoreniami (dokonca rakovinou), preto zoxidované jedlá radšej nikdy nekonzumujte. Ale ak sú orechy správne skladované, oxidácia ani tvorba plesní nehrozí. V takom prípade by konzumácia starších orechov nemala byť pre vaše zdravie škodlivá.
Ako správne skladovať orechy a oriešky?
Vlašské ale aj iné orechy skladujte na suchom a chladnom mieste, najlepšie v chladničke, alebo mrazničke. Nám doma sa prekvapivo dobre uplatnila „sterilizácia“ orechov do zaváraninových pohárov. Po rokoch som jeden taký zabudnutý pohár „zaváraných“ orechov našiel. Profesionálna zvedavosť mi kázala pohár otvoriť a s nedôverou ochutnať. A márne som hľadal dôvod, prečo by som ich nemal zjesť alebo použiť na pečenie.
Oriešky z eshopu Nutiva sú pôvodom z Rumunska a hoci som videl už ja krajšie, pokiaľ ide o chuť a vôňu, naozaj nič im nechýba. V ústach sú príjemné a chrumkavé, sladká aj horkastá chuť sú obidve zaujímavo vyvážené.
Orechov je viacero odrôd. Ak mám pravdu povedať, hoci má každá odroda trochu inú veľkosť a tvar jadra, rozdiely v chuti a vôni nájde len odborník. Moje orechy sú väčšinou semenáče (také, čo vyrástli tam, kde stratila oriešok vrana). Typické sú skôr menším jadrom a tvrdšou škrupinou. Sú však chutné a pri správnom skladovaní si pomerne dlho zachovávajú svoje vlastnosti.
Testované orechy mi veľmi pripomínajú orechy z mojej záhrady. A keďže som kvôli „americkej muche“ už dva roky bez vlastnej úrody vlašských orechov, rád si ich z eshopu Nutiva objednám.
Sušené slivky z nutiva sk – “Švestičky” ako z vlastnej záhradky
Myslím, že orechov a orieškov už bolo dosť a teraz prišiel čas upriamiť pozornosť aj na nejaké to sušené ovocie z ponuky eshopu Nutiva.
Nemôžem si pomôcť ale kedykoľvek vidím alebo konzumujem slivky v akomkoľvek stave, spomeniem si na kultovú českú komédiu „Marečku podejte mi pero“.
Všetci radi spomíname na Hujera a jeho slávnu filmovú hlášku: „…jsem si dovolil… na ukázku ze své zahrádky pár švestiček, jestli se neurazíte…“.
Ozaj, čo myslíte, boli tie slivky čerstvo odtrhnuté zo stromu alebo sušené?
Sušené slivky sú zdravé, ich účinky na náš organizmus sú výnimočné
Sušené slivky, to nie je lan taká obyčajná tradičná pochúťka našich starých mám. Sú to najmä zdravotné benefity, ktoré nám prinášajú. Sušené slivky totiž obsahujú vzácne minerály, vitamíny, vlákniny, betakarotén aj antioxidanty.
- Sušené slivky priaznivo pôsobia na kosti – dokážu zvrátiť proces rednutia kostí (ubúdanie kostnej hmoty),
- podporujú trávenie, sú vhodné proti zápche, zlepšujú zdravie čriev,
- chránia srdce a pomáhajú normalizovať srdcovú frekvenciu,
- sú prospešné pre pečeň aj obličky,
- znižujú hladinu zlého cholesterolu,
- priaznivo pôsobia na problémy súvisiace s menopauzou,
- zlepšujú funkciu obličiek, podporujú detoxikáciu organizmu,
- pozitívne vplývajú na oči – odporúčajú sa ak trávite veľa času pri počítači alebo pred chirurgickým zákrokom,
- pomáhajú pri redukčnej diéte (iné zdroje naopak uvádzajú, že pre vyšší počet kalórií so sušenými slivkami radšej opatrne).
Mýtus o tom, že sušené slivky a chudnutie nejdú dokopy
Určite ste sa už stretli s názormi, že pokiaľ vám ide o chudnutie, na sušené slivky sa radšej veľmi nespoliehajte. Sušené ovocie totiž obsahuje viac cukru ako by ste možno chceli pri vašej diéte skonzumovať. Opak ale tvrdí vedecký výskum známej britskej univerzity. Ten preukázal zaujímavé zistenie. Testované osoby s nadváhou denne skonzumovali asi 15 sušených sliviek. Výskum potvrdil, že schudli výrazne viac ako tí, ktorí počas pokusu slivky nejedli.
Ovšem, ak by ste aj vedcom neverili, zaiste uznáte, že zdravotné prínosy sušených sliviek, sú oveľa významnejšie ako nejaké to deko navyše.
Sušené slivky Bonitas Organic BIO, 100 g, Nutiva – Recenzia
Otváram (nožničkami) nám už dôverne známe 100 g balenie Bonitas Organic BIO. Mimochodom, ten obal… Práve sušené slivky sa v mojich ekologicko-romantických predstavách navždy spájajú s klasickým papierovým vreckom. Strčíš tam celú ruku a najskôr sa len slastne premrvíš prstami. Prečo práve sušené slivky nie sú v ponuke eshopu Nutiva bez obalu? Je na to nejaký dôvod?
Zlato v ústach a sušené slivky bez kôstok made in Uzbekistan
Tentoraz sú obsahom balenia sušené slivky bez kôstok, z kontrolovaného ekologického poľhospodárstva. Krajina pôvodu Uzbekistan. Fíha! Tak toto je prvá vec z tejto bývalej sovietskej zväzovej republiky, ktorú som kedy v živote držal v ruke, nieto ešte ochutnal. Uzbekistan navždy zostane v mojich predstavách ako nádherná slnečná krajina, plná nektáru a sladkého ovocia. Hodvábna cesta, bohaté karavány, Timur Veľký a kúzelný Samarkand. Ale nadovšetko ma fascinujú blištiace sa úsmevy Uzbekov. Lebo, zlaté zuby boli ešte donedávna znakom spoločenského postavenia. Tam v Uzbekistane musí byť všetko ovocie také sladučké…
Áno, moje predstavy nesklamali. Uzbecké sušené slivky z Nutiva sú naozaj sladunké. Trošku menšie ako by ste čakali a guľaté. Ešte si letmo prečítam na obale upozornenie: „Prípadný biely povlak je prirodzenou známkou kvality.“ Tak fajn, povlak tam nie je ale to asi nevadí. Keby len tak rýchlo nemizli!
Majú šancu moje slovenské sušené slivky proti uzbeckým?
Ako už možno niektorí viete, bývam vo veľkej záhrade. Presnejšie, v domčeku v ovocnom sade. A keď je dobrý rok, ovocia sa u nás urodí neúrekom. Samozrejme, slivky nesmú chýbať. Mám ich viacero druhov, ďalšie stromčeky prikupujem a raz príde čas aj na vlastné experimenty.
Slivkám sa u nás na juhozápade celkom darí. Jeme ich čerstvé, priamo zo stromu, zavárané, výborné sú ako tradičný slivkový koláč s posýpkou, pripravujeme z nich lekvár a slivky aj sušíme.
Na tomto mieste, ak dovolíte sa na chíľku zastavíme. Slivky nám totiž ponúkajú ešte jednu, pre istú skupinu obyvateľstva veľmi výnimočnú rovinu využitia. Veď zaiste sa už odborníci destilatéri netrpezlivo pýtajú: „A čo kvas? Vy nezbierate slivky na kvas?“
Prečo dvaja z troch kopaničiarov oporúčajú dolniacke slivky nepáliť?!
A viete že my slivky na kvas ani veľmi nezbierame? My sme totiž skôr marhuľoví ale o tom až neskôr. Nehovorím, že sa tu nepáli slivkový destilát. Ale nie som sám, čo si myslím, že každé ovocie potrebuje presne tú svoju klímu, ako aj zloženie pôdy. Slivky a drienky sú doma na kopaniciach. Asi budete súhlasiť, že nikto nikde nestvorí kvalitnejšiu slivovičku alebo drienkovicu ako kopaničiari. Nieže by sa u nás neurodilo a ešte koľko! Ale ako sa už nejeden kopaničiar, čo sa ulakomil na našu dolniacku úrodu sliviek presvedčil, tá chuť po vypáleni ja akási iná… No jednoducho, nie je to ono.
Reč je však o slivkách sušených a pozor, tie sú prudko návykové!
Akýsi odborník na sušené ovocie raz napísal, že správne vysušená slivka má byť kožovitá a vláčna. Neviem, čo si mám pod tým predstaviť. Ja keď počujem slovo „sušené“, okamžite sa mi vybaví čosi aspoň mierne vráskavé. A pokiaľ ide o sušené ovocie, tak po stlačení by nemalo púšťať žiadnu šťavu. Tak si predstavujem sušenú slivku bez ohľadu na to, či je sušená na slnku, v kuchynskej trúbe alebo v sušičke. Určite by nemala vyzerať tak, akoby práve zišla z fabrického pásu. Hoci už aj také som už videl ale tie nemali visačku BIO.
Ako dopadlo porovnávanie sušených sliviek?
Slivky sme vždy sušili v trúbe ale odkedy je doma sušička ovocia, otvárajú sa nám nové možnosti. Naša obľúbená odroda je Bystrická slivka, takže naše plody sú trošku oválnejšie ako pri vzorke z eshopu Nativa. Hoci som svoje slivky trošku presušil (ešte sa s tou sušičkou stále učím), nemám sa za čo hanbiť. Obe vzorky sliviek sú voňavé a veľmi chutné.
Sušené slivky z eshopu Nativa sú výborné a vďaka teplejšej klíme o niečo sladšie ako tie z mojej vlastnej záhradky. Odporúčam vyskúšať ale pozor, počítajte s tým, že sušené slivky sú prudko návykové! Obe testované vzorky majú len tú chybu, že už sa minuli. No a na tie moje „švestičky“ si ešte musím nejaký čas počkať, kým dozrejú. V eshope Nutiva sa dajú kúpiť hneď.
Sušené marhule sú plody plné slnka, vláknin a minerálov
Vedeli ste, že farba sušených marhulí závisí od toho, či sú ošetrené oxidom siričitým? Písali vo wikipédii. Čím je farba sušenej marhule oranžovejšia a svetlejšia, tým viac SO₂ obsahuje. Ovocie, ktoré vkladám do svojho pomysleného košíka je bez chemického ošetrenia, a preto má tmavšiu farbu a jeho štruktúra je hrubšia. Áno, keď budete kupovať sušené marhule, tak pamätajte, že zdravšie sú tie škaredšie.
Majú až 5 x vyššiu koncentráciu minerálov ako čerstvé. Sušené marhule majú vysoký obsah vlákniny, draslíka, medi a vitamínu E, sú tiež zdrojom železa a niacínu (vitamín B3). Sušené marhule sú bohaté aj na beta-karotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A. Nečudo potom, že obsahujú najväššie množstvo vitamínu A zo všetkých sušených plodov.
Žiadne pochybnosti, sušené marhule sú považované za superpotravinu:
- napríklad preto, že vitamín A je potrebný pre náš imunitný systém ale aj kvalitu pokožky a slizníc, prospieva tiež dobrému videniu,
- sušené marhule pomáhajú telu vstrebávať vitamín C, ktorý sa podieľa na tvorbe kolagénu,
- kolagén chráni spojivové tkanivá, nevyhnutné pre zdravie pokožky, chrupaviek a kostí,
- sú dobrým zdrojom železa, ktoré je potrebné pre zdravie krvi, zlepšuje koncetráciu, spánok a podporuje imunitu,
- obsahujú horčík, ktorý podporuje normálnu činnosť nervov a svalov, pomáha zmierniť svalové kŕče,
- vápnik je potrebný pre:
- zdravé kosti a zuby,
- správnu funkciu nervovej sústavy, srdca a svalov,
- vápnik chráni pred bolesťami, reumatickými zápalmi kĺbov aj pred zlomeninami,
- draslík reguluje pulz, krvný tlak a množstvo tekutín v bunkách,
- sušené marhule znižujú hladinu cholesterolu, pomáhajú tlmiť astmu a znižujú pocit únavy a stresu,
- zrýchľujú metabolizmus a sú aj vynikajúcim nízkokalorickým doplnkom stravy na chudnutie.
Najvychýrenejším pestovateľom a spracovateľom marhulí je Turecko. Nečudo, že aj balíček sušených marhulí, ktorý práve otváram, k nám pricestoval práve z tejto krajiny.
BIO marhule sušené, 500 g, Nutiva – Recenzia
Sušené nesírené BIO marhule od Bonitas. Tak ešte jeden produkt bez obalu, navyše z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva. Toto mi chýbalo pri sušených slivkách. Tá ruka v papierovom vrecku. Pohráš sa s marhuľkami, pomrvíš prstami a keď nahmatáš tú správnu, vytiahneš. A šup s ňou rovno do úst. Ako keď si za starých časov báčik jednou rukou vo vrecku ušúľal cigaretku.
Na stránke Nutiva čítam: „BIO marhule sú vzrušujúco sladké, plné vlákniny a živín. Ochutnaj tiež.“
Tak teda ochutnávam. A som plný očakávania. Ale kde sú tie chute, kde je to vzrušenie? Ach áno, už to prichádza. Nástup je trošku pomalší ale po chvíli sa vám v ústach rozplynie dobrota. Sušené marhule chutia skvele. Pri žuvaní svojou konzistenciou tak trochu pripomínajú obľúbených želé medvedíkov, čo by mohlo zabrať aj na deti.
Pre lepšiu chuť a štruktúru sa odporúča sušené marhule pred konzumáciou namočiť. Ale myslím, že tento krok kľudne vynechám. Verím, že to môže byť dobré ale vzbudzuje to vo mne zmiešané pocity (granule pre vášho štvornohého miláčika je vhodné pred podávaním namočiť).
Tak čo, ideme porovnávať slovenské a turecké sušené marhule?
Priznám sa, tentoraz nebudem porovnávať nič. Hoci žijem obklopený marhuľovými stromami, ešte ma v živote nenapadlo, že by som marhuľové plody mohol aj sušiť. Moja chyba. Ale keď u nás je okolo marhulí vždy toľko roboty, že na sušenie už akosi nikdy nevydalo.
Žijem v malej dedinke, kde malo pestovanie marhulí dlhú tradíciu
Domnievam sa, že niektoré z marhuľových stromov v mojej záhrade pamätali ešte 1. republiku (wikipédia tvrdí, že marhuľa sa môže dožiť až 200 rokov). Ale najväčší marhuľový rozmach bol za bývalej ČSSR. Každé leto k nám prichádzali kamióny, najmä z Čiech, lebo tam mali „meruňky“ radi. Keď nastalo obdobie zberu a výkupu ovocia, v inak ospalej dedine sa rozprúdil život. Všetci povyťahovali dlhočizné rebríky a rozliezli sa ako mravce po stromoch. Sezóna trvala necelý mesiac a kamióny opakovane odchádzali plne naložené sladučkými marhuľami. Na predaj, na spracovanie do kozervární či na destiláciu. Možno mi nebudete veriť ale predstavte si, že ľudia si aj za socializmu mohli zarobili pekné peniaze.
Marhuľové stromy ustupujú developerom
Netušil som, že sušené marhule môžu byť také chutné
Vraj raz ochutnať je lepšie ako desať krát počuť, či ako je to? Stručne povedané, viac si už takú lahôdku ako sú sušené marhule nebudem odopierať. A chystám sa sušiť už túto sezónu. A vy, pokiaľ nemáte na sušenie ovocie alebo čas, neváhajte a vyskúšajte BIO sušené marhule z eshopu Nutiva.
Broskyňový kompót patrí medzi naše najchutnejšie kompóty
Keď máte v záhradke ovocné stromy, ani neviete ako a zaváranie sa stane bežnou súčasťou vášho života. A tak nečudo, že ja už mám v živote tiež čosi odzavárané.
Broskyniam sa u nás dlho nedarilo. Starousadlíci hovorili, že sa im nepáči naša zem. Ale potom sa čosi zmenilo. Neviem, či je to novými odrodami alebo tá naša zem dostala konečne rozum a zrazu aj naše broskyne rastú a plodia. Pritom nie je to tak dávno, len niekoľko rokov dozadu, ak som si chcel zavariť broskyne, musel som si ich kúpiť na trhu. Pretože kupovať hotový kompót sa mi zdalo akosi nepatričné. Ale teraz, keď už mám svoje vlastné broskyne, s patričnou zvedavosťou a nadšením ich porovnám s broskyňovým kompótom z eshopu Nativa.
Určite mi dáte za pravdu, že broskyňový kompót je jeden z najchutnejších, aké na Slovensku vieme pripraviť z našich domácich surovín. Broskyňový kompót je veľmi svieži a dobre stráviteľný.
Broskyne obsahujú veľa vitamínov a minerálnych prvkov
Broskyňový kompót je dokonca rovnako zdravý ako čerstvé ovocie. Pochybujete? Dalo by sa predsa namietať, že pri sterilizácii ide o tepelnú úpravu, pri ktorej by malo dôjsť k zníženiu výživových hodnôt. Tiež som si to myslel. Ale potom som narazil na jeden výskum. Ten potvrdil, že nutričná hodnota broskýň v konzervách je na rovnakej úrovni ako v prípade čerstvých broskýň.
Vedci vo viacročnej štúdii porovnávali obsah živín v čerstvých broskyniach s tými, ktoré sa nachádzajú v broskyňovom kompóte a zistili, že:
- čerstvé a konzervované broskyne majú porovnateľnú hladinu vitamínu E,
- konzervy obsahujú takmer 4 x viac vitamínu C ako čerstvé broskyne,
- hladiny folátu (folát je prirodzená aktívna forma vitamínu B9) sú v konzervách 10 x vyššie,
- zistili tiež, že obsah antioxidantov v konzervách je 1,5 x vyšší ako pri čerstvých broskyniach.
Ako je to možné? Na to nám dala odpoveď Christine Bruhnová, potravinárka z Kalifornskej univerzity v Davise. Tá tvrdí, nasledovné: „Proces konzervovania otvára bunkové steny dužiny ovocia a umožňuje ľahšiu dostupnosť výživných látok…“
Existujú aj negatíva broskyňového kompótu?
Kompóty ako také majú pomerne vysoký obsah kalórií. Je to v dôsledku vysokého obsahu cukru, ktorý sa používa ako konzervant. Z toho dôvodu je takáto konzervácia nevhodná pre diabetikov.
Ja však už otváram konzervu so zvedavým očakávaním, aké že to prekvapenie sa skrýva v modrej plechovke:
Broskyne v sladkom náleve Bonitas, 850 ml, Nutiva – Recenzia
Zavárané broskyne nesklamú nikdy. A už vôbec nie také, čo sa narodili v Grécku. Bonitas broskyne sterilizované v sladkom náleve takisto nesklamali. Sú osviežujúce, voňavé, sladké a lahodne chutné. Lúpané a polené broskyne tvoria z celkovej hmotnosti obsahu plechovky 820 g až 470 g.
Broskyňový kompót sa často podáva ako príloha k hlavným jedlám
Hlavou sa mi v rýchlosti mihli nápady na využitie broskyňového kompótu v kuchyni. Určite poznáte ten už klasický (otrepaný) recept na kuracie prsia zapečené so syrom a broskyňou. Zdeněk Pohlreich (Ano, šéfe!) z neho vie vypeniť dobiela. Ale na internete nájdete aj ďalšie gastronomické klenoty, v ktorých účinkuje broskyňový kompót. Prečo asi? Pretože broskyňový kompót je taký dobrý, že preberie aj mŕtveho a zachráni aj to najotrasnejšie jedlo? Jeden taký video recept so zaváranými broskyňami sa stal námetom na vznik paródie „Sekaná na broskvích“.
Záver receptu je doslova fascinujúci. Pánko nakoniec zmiešal kari, broskyňový kompót, kokosové mlieko a pivo (našťastie len Krušovice) a utopil v tom sekanú. To fakt? Videli ste to? Tak to je smrrrrť!
Zavárané broskyne sa hodia aj do koláčov alebo smoothies. Ale slinky sa už zbiehajú, recepty preto radšej odsúvam stanou. Rozhodol som sa, že si broskyne v náleve vychutnám len tak, samé o sebe, ako dezert. Som zvedavý, či je pravda, že plechovka broskýň povzbudí človeka viac ako šálka kávy alebo energetický nápoj.
Nuž, a bola to naozaj osviežujúca pochúťka. Neviem síce, či som po kozumácii broskyňového kompótu pociťoval nejeký zvlášť veľký prílev energie ale cítil som sa fajn, to je pravda!
Strhávať šupku z broskyne sa oplatí
Musím priznať, že strhávať šupku z broskyne pri príprave kompótu sa skutočne oplatí. Broskyňa potom dostane oveľa jemnejšiu, delikátnejšiu chuť. Žiaľ, ja som na to príliš lenivý a moje broskynky mi už tradične chutia aj so šupkou. Ale možno to závisí aj od odrody broskyne.
Verím, že ak raz začnem broskyňové šupky strhávať aj ja, Bonitas broskyňový kompót porazím minimálne o prsia. Zatiaľ si priznávam remízu, aj to len s odretými ušami. Možno nie som celkom objektívny ale čo je doma, to sa počíta, či ako sa to hovorí?
Čo mi vadí na Bonitas broskyniach v náleve?
Zaráža ma, aké veľké sú tie polené broskyne a pravdupovediac, pri konzumácii ma to privádzalo do rozpakov. Ja broskyne pri zaváraní delím na štvrtiny ale keď sú veľké ako v tomto prípade, tak aj na viac častí. Nebaví ma predstava, že krájam takúto obrovskú polovicu broskyne na tanieri. Ako by ich asi konzumovali deti alebo starí ľudia? Možno som smiešny ale podľa mňa kompót patrí do kompótovej misky aj s nálevom. A každý kúsok broskyne by mal byť veľký tak akurát do úst. Mňam!
Ako postupovať pri konzumácii broskyňového kompótu?
Ideálnym riešením v súkromí (keď vás nikto nevidí) alebo v menej náročnej spoločnosti, by bolo vyjedať chutné kúsky priamo z plechovky.
Ktorý spôsob konzumácie si vyberiete vy? Ozaj, a ako skonzumujete šťavu z kompótovej misky? Lyžičkou, necháte ju napospas osudu alebo ju vysrknete, keď sa nikto nepozerá?
Broskyne v náleve Bonitas z eshopu Nutiva určite ochutnate, nebudete ľutovať!
Brezová šťava – Zázračný nápoj bohov
Zvlášť počas horúcich letných dní často riešim problém ako a čím uhasiť smäd. Nemám rád sladké žbrndy, ktoré sa vydávajú za osviežujúce nápoje. Vadia mi tie, o ktorých viem, čo obsahujú, nieto ešte tie komerčné nápoje, čo svoje zloženie skrývajú pod rúškom tajomstva receptúry.
Ja viem, dobre vychladené pivko by to vyriešilo ale smäd sa stále vracia. A navyše, „v tejto krajine“ je tolerancia alkoholu 0.0 promile. Podobne je to aj s vínom a vínnymi strikmi akokoľvek obrátenými.
Čistá voda vrátane rôznych minerálnych a stolových vôd je fajn ale po čase sa človeku zunuje. Možno budú východiskom sirupy a ovocné šťavy. Napríklad teraz mi robí radosť domáci bazový sirup. A namiesto presladených ovocných sirupov som začal používať ako náhradu víno z čiernych ríbezlí. Ak hľadáte niečo na zahasenie smädu, v čom nedominuje sladkosť, vedzte, že takýto nápoj je veľmi chutný a osviežujúci. Len pozor s dávkovaním, aby ste potom nenafúkali!
Život je zmena aj pokiaľ ide o pitný režim
A ja rád hľadám, skúšam a objavujem nové chute. Aj pokiaľ ide o nápoje, sirupy a ovocné šťavy, najradšej bez chémie a koncentrovaných sladidiel.
To je dôvod, prečo sa teraz podrobnejšie pozrieme na nápoj, ktorý som nikdy v živote neochutnal. Som preto patrične zvedavý. Je to BIO brezová šťava z eshopu Nutiva. Živitodarná miazga stromov, celkom taká o akej rozpráva vo svojom videu táto švédska víla.
[mwvideo url=https://youtu.be/VH5oxHVgUvM is_saved=1][/mwvideo]Breza je výnimočný strom aj pre Slovanov. A tak chutnú a výživnú šťavu, ktorá prúdi cez korene až do pukov a listov stromov zbierajú do nádob nielen pekné Škandinávky. Brezová voda sa od pradávna zbiera aj v Rusku, Bielorusku, na Ukrajine, ale aj v Kanade alebo na Aljaške.
Miazgu zo stromov môžno zbierať od 2 do 8 týždňov ročne, pričom najintenzívnejšie prúdi v marci. Bylinkari vravia, že brezová voda zbieraná s láskou pomáha na fyzickej aj na energetickej úrovni.
A tu je niekoľko dôvodov, prečo piť brezovú šťavu:
- Brezová šťava je bohatá na vitamíny B a C,
- obsahuje aj množstvo minerálov, vďaka ktorým posilňuje a regeneruje organizmus,
- detoxikuje organizmus od škodlivých látok,
- stimuluje rast buniek a chráni ich pred UV žiarením i oxidačným stresom,
- spomaľuje starnutie,
- neobsahuje cukor, preto je vhodná aj pre diabetikov.
V ľudovom liečiteľstve sa brezová šťava používala na:
- artritídu,
- dnu,
- ochorenia dýchacích ciest,
- ochorenia obličiek,
- obličkové kamene,
- reumatizmus,
- skorbut.
BIO Brezová šťava šípková, 1 l, Nutiva – Recenzia
Konečne som ochutnal brezovú šťavu. Táto Bio brezová miazga je z Ukrajiny, je 99,03%-ná, má príchuť šípok a predčí všetky moje očakávania. Uhasil som smäd aj svoju zvedavosť. Je chutná, zdravá a najmä osviežujúca. Vsadiť na šípku bol výborný nápad. Až na to, že teraz nebudem mať pokoj, pokiaľ nezistím ako chutí čistá brezová voda, bez príchute. Je naozaj taká sladká?
Som prekvapený jej sviežosťou a čistou chuťou. A keď si ešte uvedomíte, že šťava z brezy stimuluje rast buniek a omladzuje…
Nič podobné som doteraz nepil. Ba možno áno, raz. Spomínam si na situáciu, keď som v lese po dlhej ceste nenašiel prameň. Smäd sa mi podarilo uhasiť až na akejsi lesnej lúke zbieraním rannej rosy do plechového hrnčeka. Neveríte? Nevadí, ja na tú čistú osviežujúcu chuť nikdy nezabudnem.
Užívanie brezovej vody
Brezovú vodu môžete piť 1 x denne, po 2,5 deci pred raňajkami po dobu 10 – 14 dní.
- ako prevenciu proti viacerým ochoreniam,
- pri liečbe chorôb,
- ako doplnok liečby,
- pri chudnutí alebo detoxikačných kúrach.
Brezovú vodu možno pridávať aj do smoothies nápojov.
Brezová voda na vlasy
Po umytí si prepláchnite vlasy brezovou vodou. Jemne ju vmasírujte až do pokožky vlasov. Kúru môžete absolvovať 1 – 2 krát za týždeň.
BIO brezová šťava z Ukrajiny je pre mňa príjemným prekvapením. Chcem ochutnať aj čistú brezovú šťavu (viem, s tou som mal začať) a možno aj ďalšie príchute. A k tej šípkovej príchuti sa ešte určite vrátim. Ak viete oceniť delikátnu chuť čistej prírody, neváhajte a objednajte si brezovú šťavu z eshopu Nutiva. Napíšte do komentárov ako vám chutila! Ja verím, že na mňa aj na šťavu budete spomínať len v dobrom.
Ľanové semienka – Lacná superpotravina na tlak aj cholesterol
Ľanové semienka sú vraj neuveriteľne zdravé. A zdá sa, že momentálne ich už dávajú úplne do všetkého. Zvlášť úsmevné mi pripadá sledovať začínajúce insitné kuchárky na jútubových kanáloch pri pečení domáceho chleba. Niekedy mám pocit, že im chlebová hmota samotná slúži len na to, aby všetky tie semienka a jadierka držali pokope.
Ale pokrok nezastavíš. A tak sa národ, ktorý odpradávna ľan užíval ako svoj odev, v tomto tisícročí vezie na trendovej vlne a pre zmenu si ľan cpe do brucha. Nepatrím medzi tých, čo jedia ľanové semienka lyžicou. Na druhej strane, ak sa v nejakom jedle prirodzene vyskytnú, vždy ich do posledného vyzbieram a zjem. Semienka a jadierka mám rád, tak prečo nie. Ale myslím si, že nič netreba preháňať.
Treba však priznať, že ľanové semienka skutočne prinášajú množstvo zdravotných benefitov, navyše sú výživné a pre telo ľahko stráviteľné. Ľanové semienka:
- obsahujú kyselinu alfa-linolenovú, ktorá chráni srdce a obehový systém,
- reguláciou krvného cukru znižujú riziko cukrovky typu 2,
- posilňujú mozog a pomáhajú v boji s depresiou,
- posilňujú imunitný systém,
- dokážu znížiť hladinu zlého cholesterolu až o 50 %,
- pomáhajú pri chronických zápaloch žalúdka a čriev,
- prevencia vzniku viacerých druhov rakoviny.
A bolo by toho ešte viac. Nie nadarmo sa semienka ľanu radia medzi superpotraviny.
Ľan hnedý, 1000 g, Farmland, Nutiva
V rukách držím kilové balenie hnedého ľanu. Zrniečka sú to pekné, jedno ako druhé, sťa maľované. Priznám sa hneď narovinu, ľan nepestujem. A neviem ani čo by som na ňom recenzoval. Nepochybujem, že sú ľanové semiačka veľmi užitočné ale ja ich v kuchyni nijako nevyužijem.
Mám lepší nápad.
Celé kilo ľanových semienok z eshopu Nutiva darujem vtáčikom
Veď presne na to som ľanové semienka potreboval. Zmiešam ich so slnečnicou a šup do krmítka. Ja totiž vtákov prikrmujem celoročne.
Ťukáte si na čelo, že veď predsa vtáčikov treba prikrmovať iba v zime? Omyl priatelia! Chcete vedieť prečo som ľan daroval vtáčikom a prečo ich prikrmujem celoročne? Čo potvrdili dlhoročné výskumy ornitológov?
Prečítajte si aj vy knihu „Kŕmime vtáky – ale správne“
Pestovaním monokultúr, chemizáciou a vôbec intenzívnym a bezohľadným spôsobom „hospodárenia“ s pôdou a krajinou ničíme vtákom ich prirodzené zdroje potravy. Berthold vykonával vlastné merania a pozorovania za obdobie 40 rokov. A informácie čerpal aj z mnohých vedeckých študií. Na základe toho konštatuje, že doba, kedy krajina poskytovala dostatok potravy pre vtáky je preč a väčšina vtákov vymiera.
Dochádza k výraznému poklesu stavov vtáctva až o 80%. Preto je na mieste dokrmovať vtáky celoročne, obzvlášť však v lete, v období hniezdenia a kŕmenia mladých.
Naozaj hľadáme zdravý spôsob života?
Načo bolo dobré toto odbočenie? No predsa aby som vás motivoval. Tvárime, že hľadáme zdravý spôsob života. Ale potom si musíme uvedomiť aj to, že sme súčasťou veľmi krehkého prírodného systému, ktorého rovnováhu neustále narušujeme. Otázka potom znie, ako chceme zdravo žiť v poškodenom, chorom systéme?
Ja som po prečítaní knižky dospel k názoru, že prisieť svojou troškou k náprave sa dá niekdy aj úplnou maličkosťou. Pod váhou argumentov som na celoročné kŕmenie zmenil názor. Aj keď spočiatku som bol predsa len trochu nedôverčivý. Ale nakoniec som bol veľmi príjemne prekvapený. Zistil som totiž, že na rozdiel od väčšiny ľudí, vtáci si zoberú z krmítka len vtedy, keď to naozaj potrebujú.
Kniha je dostupná aj v Slovenčine a môžete si ju objednať priamo v eshope nakladateľstva KAZDA.
Je len na vás, či sa aj vy rozhodnete pomáhať našim operencom a rozdelíte sa s nimi, napríklad o vaše ľanové semienka. V každom prípade ľanové ale aj iné semienka a jadierka si môžete kúpiť v eshope Nutiva.
Vyhodnotenie – Zdravé potraviny z pohľadu domáceho pestovateľa
Určite ste všetci zvedaví na záverečné zhrnutie recenzie
Na trhu pribúda množstvo poctivých výrobcov
Teším sa, že ľudia začínajú žiť zdravo aj ekologicky
A konečne – viem, že keď sa mi niečo doma v záhrade neurodí, môžem si zdravé potraviny bez obáv objednať, napríklad z eshopu Nutiva.
Kto teda nakoniec zvíťazil? No predsa láska k prírode, k poctivým potravinám ale najmä zdravý rozum!
—–
Zdravé potraviny od Farmland a Bonitas z eshopu Nutiva skúmal malý domáci pestovateľ Ivan Chmelař.
Ďakujeme spoločnosti Nutiva za poskytnutie produktov na testovanie.
Kvalitné potraviny, 3 tipy ako získať zdravé a bez obalu | Schudni hravo
3 roky ago[…] Nutiva je na trhu zastúpená značkami Farmland a Bonitas Organic […]