3 tipy na chutné potréningové jedlo do diéty
Vkladáte do svojho tréningu veľa úsilia a snažíte sa vždy predviesť čo najlepší výkon? Na správne jedlo po tréningu by ste mali klásť rovnakú dôležitosť. Vhodné potréningové jedlo pomáha telu znižovať rozpad a zvyšovať rast svalových proteínov, obnovovať zásoby glykogénu a zlepšovať regeneráciu.
Tri recepty na jednoduché a chutné jedlo vhodné po tréningu

Uvarte si s partnerom chutné potréningové jedlo. Fotografia: nensuria | freepik.com
Pri výbere najlepšieho potréningového jedla je dôležité zvážiť úlohu bielkovín, sacharidov a tukov v tele. Proteíny poskytujú telu aminokyseliny potrebné na obnovu a opravu bielkovín a na budovanie nového svalového tkaniva. Sacharidy zasa dopĺňajú vyčerpané zásoby glykogénu, ktoré boli počas tréningu využité ako palivo.
Burrito s červenou fazuľou a sladkým zemiakom
- Sladký zemiak ošúpeme, nakrájame a dáme na plech.
- Pridáme soľ, mletú červenú papriku, kajenské korenie, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme, kým nezmäkne.
- Hnedú ryžu dáme variť podľa návodu na obale a celozrnné tortilly zohrejeme v rúre alebo na panvici.
- Červenú cibuľu a cesnak nakrájame a pridáme na panvicu s olivovým olejom.
- Pridáme soľ, sladký zemiak a scedenú červenú fazuľu.
- Chvíľu varíme, pridáme uvarenú ryžu, koriander a premiešame.
- Na tortillu pridáme pripravenú zmes, nakrájané avokádo cherry paradajky, pričom cherry paradajky môžeme aj opiecť.
- Tortillu zabalíme a podávame.
Použité suroviny
- 1 sladký zemiak
- 1 zrelé avokádo
- 1 konzerva červenej fazule
- 1 šálka hnedej ryže
- cherry paradajky
- celozrnné tortilly
- červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- mletá červená paprika
- kajenské korenie
- koriander
- soľ
Kuracie prsia so šalátom z quinoy a medovo-horčicovou zálievkou
- Na prípravu dresingu spolu zmiešame všetky ingrediencie a quinou uvaríme podľa návodu na obale.
- Cuketu, papriku a cherry paradajky nakrájame a dáme na plech.
- Pridáme trochu soli, čierneho korenia a upečieme v rúre.
- Uvarenú quinou premiešame s opečenou zeleninou a rukolou.
- Kuracie prsia opečieme na olivovom oleji.
- Šalát z quinoy podávame s nakrájaným kuracím mäsom a poliaty horčicovo-medovou zálievkou.
Náš tip na nákup: BIO Quinoa
Použité suroviny
- kuracie prsia
- 1 cuketa
- 1 paprika
- 1 šálka cherry paradajok
- 1 šálka quinoy
- 3 šálky rukoly
- olivový olej
- soľ a čierne korenie
Dresing
- 2 lyžice olivového oleja
- šťava z ½ citróna
- 1 lyžička horčice
- 1 lyžička medu
- 1 strúčik cesnaku
- soľ a čierne korenie
Kari z červenej šošovice
- Cesnak a paradajky nakrájame a ryžu uvaríme podľa návodu na obale.
- Do hrnca alebo na väčšiu panvicu dáme olivový olej a pridáme soľ, čierne korenie, rascu, kari korenie, červenú papriku a čili.
- Premiešame a pridáme paradajky.
- Chvíľu varíme, kým paradajky nezmäknú a pridáme červenú šošovicu a kokosové mlieko.
- Premiešame, privedieme k varu, znížime teplotu a chvíľu varíme. Červená šošovica nepotrebuje dlhé varenie.
- Ak je zmes príliš hustá, pridáme vodu.
- Červenú kari šošovicu podávame s ryžou, nakrájaným avokádom a bielym jogurtom.
Použité suroviny
- 1 šálka červenej šošovice
- 1 konzerva kokosového mlieka
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 veľké paradajky
- 1 zrelé avokádo
- biely jogurt
- 1 šálka ryže
- mletá rasca
- kari korenie
- mletá červená paprika
- mleté čili
- soľ a čierne korenie
Uvarte potréningové jedlo a pošlite nám fotografiu. Fotografia: luis_molinero | freepik.com
Uvarte a odfoťte vaše potréningové jedlo podľa nášho receptu
Tak čo, vyskúšate niektorý z receptov na potréningové jedlo? Ak vám v tomto článku chýbajú obrázky hotových jedál, môžete si ich uvariť, odfotiť sami a poslať na našu kontaktnú mailovú adresu. Najlepšie fotografie zverejníme.
Varenie môže byť skvelou príležitosťou na odreagovanie sa po náročnom tréningu alebo dlhom pracovnom dni. Povýšte prípravu jedla na istú formu meditácie. Ak môžete, zapojte aj partnera a vychutnajte si v pohode a bez stresu spoločné chvíle. Relaxujte, bavte sa! Od krájania zeleniny až po záverečné dochucovanie jedla. Fotografie sú ilustračné.
A na záver si spoločne vychutnajte svoje vlastné, chutné a zdravé jedlo. Spoločné varenie môže byť vynikajúca príležitosť, ako urobiť niečo pozitívne nielen pre svoje zdravie, ale aj pre partnerský život.