Včelí med a jeho účinky na zdravie a chudnutie + recept na medovníky
Faktom je, že kvalitný včelí med má blahodarné účinky na ľudský organizmus. Práve táto skutočnosť, spoločne s jeho sladučkou chuťou, z neho robí nesmierne obľúbené sladidlo mnohých domácností. Okrem toho je med nápomocným aj na chudnutie a s obľubou sa pridáva do rôznych maškŕt. Dôkazom tohto tvrdenia sú populárne medovníky, jednoduchý recept nájdete v závere článku.
Včelí med
Včelí med si svojimi jedinečnými vlastnosťami a vplyvmi na ľudský organizmus vyslúžil vo svete množstvo pozitívnych a zaujímavých označení. Za zmienku stojí napríklad tekuté zlato alebo najstaršie sladidlo. V každom prípade, táto čarovná surovina skutočne dokáže robiť zázraky.
Včelí med – účinky
Príčinou priaznivých účinkov včelieho medu na telo človeka je jeho vysoký obsah glukózy, fruktózy, enzýmov, vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Aj vďaka nim je tekuté zlato schopné pomáhať tam, kde je to potrebné.
- pôsobí antibioticky, antibakteriálne a protizápalovo
- podporuje a zlepšuje trávenie
- pomáha organizmu odbúravať škodlivé látky
- posilňuje srdce
- posilňuje imunitu a slúži ako prevencia proti rôznym sezónnym ochoreniam
- má upokojujúce účinky na nervovú sústavu a zlepšuje spánok
- pôsobí hojivo na rezné rany a popáleniny
- med podporuje chudnutie
- čistí pleť
Včelí med a chudnutie
Ak si myslíte, že jedenie medu vám zabezpečí chudnutie, mýlite sa. Pravdou však je, že včelí med je pre telo oveľa ľahšie rozpustný a stráviteľný ako biely cukor. Navyše, neobsahuje žiadne umelé látky a aj vďaka tomu je odporúčaným sladidlom pri chudnutí.
Včelí med – zaujímavosti
Pokiaľ sa vám v domácnosti ešte nestalo, že by vám med skryštalizoval, pravdepodobne nebol dostatočne kvalitný, resp. pravý. Známkou pravého medu je totižto jeho kryštalizovanie. Na druhej strane, ak s tým máte skúsenosť a chcete ho vrátiť naspäť do tekutého stavu, pokojne ho položte na radiátor alebo mu pripravte vodný kúpeľ s maximálnou teplotou do 50 stupňov. Nedávajte ho však do mikrovlnnej rúry a skladujte ho v uzavretej sklenej nádobe, v suchu a pri teplote do 15 stupňov. V prípade, že si ho radi pridávate do čaju, počkajte, kým čaj mierne vychladne, aby ste nepripravili med o jeho aktívne látky. Zároveň dodávame, že kvalitný med by mal byť hustý a v pohári by sa mal prelievať pomaly.
V tomto eshope dostanete kúpiť slovenský med
BONUS: Medovníky – jednoduchý recept
Čo potrebujeme?
- 800 g múky T650
- 300 g práškového cukru
- 150 g včelieho medu
- 1 palmarín
- 4 stredne veľké vajíčka
- 1 ČL škorice
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1/2 balíka perníkového korenia
Recept na medovníky: Aký je postup?
Náš recept na medovníky je skutočne jednoduchý. Všetky suroviny (aj spomínaný včelí med) zmiešame dokopy a necháme ich odležať do rána v chladničke, aby nám čo najlepšie prešli jednotlivé chute. Nasledujúci deň si cesto vaľkaním upravíme na hrúbku 4 až 5 milimetrov a vykrajované medovníky ukladáme na vymastený plech alebo papier na pečenie. Pečieme približne 8 až 9 minút pri 180 stupňoch v závislosti od výšky cesta. Upečené medovníky nezabudneme potrieť rozšľahaným vajíčkom, aby boli lesklé. Avšak, nikdy ich nepotierame pred pečením, pretože by nám mohli popraskať.
Zdroj fotografií: unsplash.com, freepik.com