Čo obsahujú vajíčka a prečo ich jesť
Vajíčka predstavovali jednu zo základných surovín, resp. potravín, už pre minulé generácie. Naši predkovia síce o nich pravdepodobne nemali toľko informácií, koľko dnes máme my, no uvedomovali si, čo bolo pre nich vtedy najdôležitejšie – zasýtili ich a navyše, dobre chutili.
Neskôr si vajíčka prešli niečím, čo môžeme nazvať akousi vedeckou krízou. Často diskutovanou témou bola kedysi skutočnosť, že obsahujú pomerne veľa tukov a cholesterolu. Dohady o ich nepriaznivých účinkoch pre ľudský organizmus boli však zametené pod stôl, k čomu sa ešte len dostaneme. Poďme ale pekne poporiadku a začnime základnými informáciami o vajíčkach.
Čo obsahujú vajíčka
Vnútorný obsah vajíčka sa skladá z bielka a žĺtka. Kým bielko obsahuje viac ako polovicu všetkých bielkovín vajíčka, žĺtok je bohatým zdrojom tuku, živín, antioxidantov, vitamínov, minerálnych látok a omega-3 mastných kyselín. Za zmienku určite stojí prítomnosť vitamínov A, B, D, E a K a železa, vápnika, zinku či fosforu.
Jedno vajce obsahuje približne 6 až 8 gramov bielkovín, 5 až 7 gramov tuku, asi 80 kalórií a okolo 180 až 200 mg cholesterolu.
Vajíčka a cholesterol
Ako sme už naznačili vyššie, v minulosti sa často skloňovalo konzumovanie vajíčok v súvislosti s nepriaznivými účinkami pre ľudský organizmus. Hlavným dôvodom týchto dohadov bol práve ich vysoký obsah cholesterolu. Avšak, aj cholesterol je nevyhnutný pre správne fungovanie tela a v prípade jeho zvýšeného príjmu by mala pečeň automaticky znížiť jeho produkciu.
Síce rôzne výskumy stále hovoria o zvýšenom riziku srdcovo-cievnych chorôb v spojitosti s konzumáciou vajíčok, iné štúdie pripisujú škodlivé účinky vajíčkam iba v tom prípade, ak sa spracovávajú s nezdravými potravinami. Pravdepodobne ide o ságu, ktorá nikdy neskončí.
Prečo jesť vajíčka
Aj keď sa niektorí odborníci vo svojich názoroch na vajíčka často rozchádzajú, nemôžu im uprieť ich pozitívne vlastnosti, ktorých nie je vôbec málo. Okrem toho, že majú vysoký index sýtosti a sú bohatým zdrojom bielkovín a železa, majú tiež blahodarné účinky na zrak a kosti.
Vysoký index sýtosti
Vajíčka majú vysoký index sýtosti. Čo to znamená? Jednoucho povedané, ich konzumácia vás zasýti a nebudete pociťovať hlad. Práve preto sa často využívajú pri rôznych diétach a v upravených jedálničkoch ako prvé jedlo dňa, teda na raňajky.
Zdroj bielkovín
Vajíčka sú fantastickým zdrojom bielkovín, ktoré sú nesmierne dôležité pre budovanie a opravu svalstva. Aj z toho dôvodu sú veľmi obľúbené u športovcov.
Zdroj železa
Vzhľadom na to, že železo pracuje ako prenášač kyslíka v krvi, je podstatné pre zdravé telo. Keďže sa nachádza v žĺtku, konzumácia vajíčok sa odporúča tým ľuďom, ktorí trpia práve nedostatkom železa. Môžu tak predísť zbytočnej únave alebo bolesti hlavy. Dokonca, tvrdí sa, že takáto forma železa je lepšie absorbovateľná ako v doplnkoch výživy.
Pozitívne účinky na zrak a kosti
Množstvo antioxidantov a výživných látok vo vajíčkach pôsobí aj ako preventívna ochrana zraku. Vápnik a vitamín D sa zase starajú o zdravé a pevné kosti.
Zaujímavosti o vajíčkach
- Ak sa vajíčko po ponorení do vody uloží na samé dno, znamená to, že je čerstvé. V prípade, že je vajce staršie, jeho poloha bude mierne šikmá. Naopak, kolmé vznášanie vo vode značí, že vajce je už staré.
- Sýta oranžová farba žĺtka svedčí o tom, že sliepka bola kŕmená „zeleným“. Takéto vajíčka sú väčšinou z domácich chovov alebo od poctivých farmárov.
- Škrupina by sa nemala umývať, aby sa neodstránila vrstva, ktorá zabraňuje preniknutiu mikroorganizmov do vajíčka.
- Mali by sa skladovať v teplote do 10 °C.
- Obsahujú cholín, čo je výživná látka potrebná pre vývoj mozgu plodu a novorodenca. Jeho príjem je dôležitý pre tehotné a kojace ženy.
- Bielok obsahuje lysozým, ktorý ochraňuje žĺtok pred baktériami. Z toho dôvodu môže poslúžiť ako prvá pomoc pri popáleninách alebo malých rankách.
Ako pripraviť vajíčka
Vajíčka majú v kuchyni svoje právoplatné miesto. Dajú sa pripraviť veľmi rýchlo a na rôzne spôsoby. Medzi najpopulárnejšie recepty s vajíčkami patrí praženica, omeleta, volské oko či vajíčko natvrdo alebo namäkko. Obľúbenými sú však tiež vajíčkové topeničky, resp. chlieb vo vajíčku, či rôzne nátierky.
Čo obsahuje škrupina vajíčka
Vedeli ste o tom, že mimoriadne užitočnou dokáže byť aj škrupina vajíčka? Tá sa môže pýšiť vysokým obsahom vápnika, ktorý predstavuje základnú zložku kostného tkaniva a je dôležitý pre správnu činnosť srdca, svalov, nervov a pri zrážanlivosti krvi.
Bohužiaľ, vo veľa domácnostiach sa cenné škrupiny vajíčok vyhadzujú do koša. V prípade, že nemáte záujem o ich ďalšie spracovanie za účelom konzumácie, máme pre vás tiež niekoľko odporúčaní, ako ich zužitkovať. Keďže škrupiny sú nesmierne bohaté na rôzne minerálne látky, ako sme už uviedli vyššie, ich obsahom potešíte aj rastliny a zeleň. Môžete ich vylúhovať vo vode a ňou následne zalievať kvetiny. Výborne sa tiež hodia do kompostu alebo do jamky na výsadbu paradajok. Ďalšou možnosťou je vrátiť škrupiny sliepkam, ktoré budú po ich konzumácii znášať pevné vajíčka.
Vajcia áno či nie?
Diskusiám a výskumom o vplyvoch vajíčok na ľudský organizmus pravdepodobne tak skoro neodzvoní. My sme však toho názoru, že strava by mala byť pestrá a vyvážená a všetko by sme mali jesť s mierou. Ak ste však stále na pochybách a váhate, či vajíčka zaradiť do vášho jedálnička alebo nie, mali by ste sa o tom poradiť so svojím lekárom.
Zdroj fotografií: freepik.com